Una dintre cele mai intalnite temeri pe care oamenii le au este aceea de a pierde controlul. Cu alte cuvinte, ai impresia ca daca nu reusesti sa controlezi ceea ce urmeaza sa se intample in viitorul apropiat, ceva groaznic urmeaza sa se intample.
Exista oameni in cazul carora aceasta teama permanenta s-a cronicizat, traind in cea mai mare parte a timpului intr-o frica aproape paralizanta. In definitiv, problema majora este ca acesti oameni isi doresc certitudine intr-o lume care este caracterizata de nesiguranta.
Din momentul in care mecanismul s-a format, evenimentele mai solicitante care se succed devin motive suficiente pentru declansarea acestei stari de tensiune continua. Cel mai probabil, oamenii anxiosi sunt aceia pe care tindem sa ii consideram perfectionisti. Isi doresc adesea ca totul sa iasa cat mai bine cu putinta, motiv pentru care pun presiune suplimentara pe ei insisi, clacand la un moment dat.
Cum anxietatea nu este de dorit in niciuna dintre situatii, trebuie ca cei care sunt afectati de aceasta teama constanta sa incerce cateva metode de a isi recastiga libertatea, pentru ca, in definitiv, orice temere si orice constrangere pe fondul anxietatii, nu fac decat sa ne ingradeasca libertatea de a trai.
Testeaza-ti limitele
Ce nu te omoara te poate face mai puternic, insa nu neaparat mai fericit. Pentru persoanele anxioase, viata reprezinta o cursa continua printre obstacole, multe dintre ele nepercepute ca atare inainte, insa dovedindu-se a fi astfel ulterior.
Teoretic nu trebuie sa faci nimic special, ci pur si simplu sa accepti tot ceea ce iti pare a fi o provocare, chiar daca decizia in sine si ceea ce urmeaza iti vor genera o stare de anxietate greu de controlat. Orice provocare acceptata reprezinta un risc mai mic de a fi controlat de propriile ganduri.
Incearca sa fii mereu rational
Persoanele anxioase nu se confrunta neaparat cu probleme mai mari sau mai multe fata de restul oamenilor, ci pur si simplu se descurca mai greu cu aceste provocari, fiind manati de o teama uneori nejustificata sau mult amplificata in privinta desfasurarii lucrurilor. Nu trebuie sa lasi ratiunea sa dispara, ci sa faci tot posibilul sa iti dai motive si argumente pentru care teama ta este exagerata.
Accepta ajutorul celor din jur
Sa accepti ajutorul celorlalti nu este semn de vulnerabilitate, ci de maturitate emotionala, in ciuda dezechilibrelor evidente pe care le resimti la nivel psihologic. Atunci cand te simti depasit de situatie, suna un prieten sau vorbeste cu cineva in care ai incredere. In felul acesta, vei reusi poate sa te calmezi si sa iti gasesti un minim de echilibru astfel incat sa reusesti sa gestionezi ceea ce simti, intr-un final.