A face terapie nu mai este de mult un motiv de a iti fi rusine. Din ce in ce mai multa lume apeleaza la serviciile psihologului si chiar devin deschisi cu privire la acest subiect, considerat cu putina vreme in urma, tabu. In general oamenii incep terapia in momente de restriste, in care simt ca nu se mai pot descurca singuri cu propriile dileme, frici si stari.
Asadar, in terapie intri putin sifonat si vulnerabil, astfel ca este important sa stii cum gestionezi procesul, pentru ca vei realiza ca tu esti de fapt pionul principal si primul tau ajutor, nu terapeutul tau. Cum iti gestionezi parcursul? Poti lua in calcul cele cateva sfaturi care urmeaza:
Acorda incredere terapeutului si terapiei
De multe ori se intampla sa fi adus in cabinetul unui psiholog, nu neaparat sa mergi de bunavoie. Cu toate acestea, din momentul in care iti asumi decizia luata, este important sa pleci de la premisa ca va fi mai bine. Si va fi, pentru ca simplul fapt de a vorbi cu cineva (necunoscut) despre problemele tale iti poate fi de ajutor.
Desigur, terapeutul este la randul sau om, astfel ca are propriul set de valori, principii si comportamente cu care te poti identifica sau nu. Compatibilitatea la nivel personal este foarte importanta chiar si in terapie, sau mai ales in terapie. Daca simti ca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda, nu trebuie sa eziti in a semnala acest lucru si in a lua o decizia sau alta.
Fii autentic in comportamentul tau
Nu incerca sa ascunzi lucruri, nu te teme de reactia psihologului cu privire la anumite destainuiri pe care le-ai putea face. Atata vreme cat a trecut testul compatibilitatii si ti se pare ca este si un om ok, nimic rau nu se poate intampla. Nu este usor sa iti pui chiar si cele mai ciudate idei pe tava, insa atingerea acelui nivel de intimitate este esential.
Plangi, iti manifesti furia sau frustrarea, razi cu gura pana la urechi si plangi din nou – sunt stari pe care este posibil sa le experimentezi in decurs de cateva minute. Si e normal. Da-ti liber la trairi.
Terapeutul nu este prietenul tau
Desi mare parte din interactiunea dintre voi te va determina sa ajungi la concluzia aceasta si sa fii in dificultate pe masura ce trece timpul, totusi, aminteste-ti ca exista o relatie medic-pacient care trebuie respectata. Cu siguranta ca exista un soi de amicitie pe care nu il poti ignora si nici nu trebuie, insa nu trebuie sa confunzi cele doua lucruri. Iti va fi de folos in procesul de recuperare.
Nu minimiza puterea unei intrebari
In general, oamenii care vin sa faca terapie au nevoie de raspunsuri, ignorand sau tratand cu superficialitate puterea unei intrebari. De fapt, in terapie, invatam despre noi prin adresarea unor intrebari cheie, in momente cheie. Adevaratul castig consta in ele si in cat de repede vom invata sa ni le adresam singuri, pentru a gestiona mai bine ceea ce simtim intr-o anumita situatie.
Nu te informa in exces
Este ok sa vrei sa stii ce se intampla, insa nu este ok daca folosesti acea informatie pentru a iti chestiona in permanenta terapeutul. Terapia implica mai mult decat informatie: timp, context, interactiune, etc. Daca iti e bine dupa ce pleci de la sedinta, chiar si pentru putin timp, sunt sanse mari sa fie ceea ce trebuie.