Asa cum secretul puterii lui Samson se gasea in par, asa si secretul frumusetii tale depinde de stralucirea si rezistenta podoabei capilare. Si, bineinteles, de volumul, netezimea, buclele, elasticitatea, culoarea si calitatea nepretuita a acestuia de a fi usor de aranjat.
Cu siguranta ai cunoscut chinul unei zile in care parul s-a incapatanat sa stea prea lipit de cap sau, din contra, sa se dezlantuie in toate directiile. Faci multe eforturi pentru a avea un par asa cum iti doresti, insa mersul la coafor sau ritualurile complexe de ingrijire iti consuma prea multa energie. Din fericire, exista cateva lucruri simple si eficiente pe care le poti face pentru a avea un par frumos si sanatos.
Iata sapte dintre acestea:
-
Asigura-ti necesarul de proteine din alimentatie
In structura firului de par, proteina fibroasa numita cheratina este componenta principala. Produsele de ingrijire care au cheratina in compozitie nu sunt suficiente pentru a suplini eventualele carente din organism, asa ca pentru sanatatea parului tau trebuie sa incluzi in alimentatie suficiente proteine de origine animala (se gasesc in carne slaba si peste) sau de origine vegetala (se gasesc in fasole, nuci, ciuperci, quinoa si alte cereale).
-
Protejeaza-ti parul si vara, si iarna
Parul sufera, se deshidrateaza si devine fragil si casant atunci cand il expui la soare, vant sau ger. Chiar daca iti place nuanta luminoasa pe care o capata dupa cateva zile petrecute pe plaja, sub razele puternice ale soarelui, e bine sa-ti acoperi tot parul, nu doar crestetul capului. Strange-l la spate si ascunde-l sub palarie sau bandana. Nici iarna nu e recomandat sa iti lasi cositele despletite atunci cand temperaturile scad foarte mult, de aceea e preferabil sa porti geci cu gluga, care ofera o protectie mai mare.
-
Nu-l pieptana cand este ud
Firul de par ud este foarte sensibil si se rupe repede. De aceea, pe langa faptul ca parul trebuie spalat cu blandete, chiar daca in copilarie ai invatat ca trebuie sa masezi viguros scalpul, eventual cu unghiile, e bine sa astepti o vreme inainte sa treci peria prin plete. De asemenea, nu-ti freca parul ud cu prosopul ca sa-l usuci mai repede, ci tamponeaza-l usor.
-
Nu-ti spala parul cu apa fierbinte
Obiceiul de a te spala pe cap cu apa foarte fierbinte duce la uscarea in timp a firului de par. Foloseste apa calduta, iar ultima clatire fa-o cu apa rece. Acest mic truc va conferi mai multa stralucire parului.
-
Aplica balsamul in mod corect
In primul rand, balsamul este obligatoriu. In al doilea rand, balsamul nu este destinat ingrijirii scalpului, ci un produs care restabileste umiditatea firului de par si netezeste cuticulele. De aceea, atunci cand il aplici, nu o face asa cum procedezi cu samponul, ci ai grija sa pui o cantitate mica pe par la o distanta de circa doi centimetri de la radacina. De asemenea, opteaza pentru sampon si balsam din aceeasi gama de produse, si ai grija sa fie adecvate tipului tau de par.
-
Nu-ti tapa parul
Chiar daca unele coafuri iti cer sa-ti tapezi parul pentru a-i conferi mai mult volum, e mai bine le eviti. Daca un par infoiat inseamna sa deteriorezi excesiv firele de par, atunci mai bine optezi pentru un stil mai cuminte.
-
Nu exagera cu uscatul parului
Da, e adevarat ca atata vreme cat parul este ud, este si mult mai sensibil. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa tii uscatorul lipit de par sau sa folosesti treapta cea mai mare de caldura. Usuca suvitele pe rand, tine uscatorul la o distanta de circa cincisprezece centimetri, iar daca vrei sa folosesti placa sau ondulatorul, aplica neaparat pe par un produs cu protectie termica.
La cele de mai sus se adauga si alte gesturi care ar fi bine sa-ti intre in obicei, precum tunsul varfurilor o data la cel mult doua luni, sau aplicarea pe par a unei masti naturale din banana. Chiar daca par doar niste detalii lipsite de importanta in comparatie cu tratamentele cosmetice costisitoare care promit marea cu sarea, actiunile enumerate mai sus contureaza un comportament benefic pentru sanatatea parului tau.