Circa 85% dintre femei nu ies din casa fara sa aplice produse de machiaj. Fiecare dintre ele utilizeaza, zilnic, in medie, cate 16 produse, potrivit unor sondaje de ultima ora, iar fiecare zi de machiaj valoreaza peste 32 de lei. Insa, numarul optim de produse de ingrijire faciala nu poate fi stabilit decat de tenul tau si eventualele provocari pe care acesta ti le lanseaza.
Atunci cand vine vorba de ten, exista doua variante: fie tratezi cat mai repede o problema aparuta (da, ne referim la acele cosuri intarziate sau la cearcanele de dupa un eveniment) sau previi, mai ales in cazul potentialelor riscuri pe care le stii deja (puncte negre, iritatii etc.). Atata timp cat alegi modul potrivit in care sa iti ingrijesti tenul, vei avea parte de o imagine armonioasa, pe termen lung, care sa nu iti creeze surprize neplacute. Iata care sunt cele mai comune probleme ale tenului si rezolvarile lor.
1. Punctele negre
Cea mai comuna zona in care punctele negre pot aparea este, in acelasi timp, si cea mai vizibila de pe fata - nasul. Punctele negre sunt acele pete de mici dimensiuni si de culoare inchisa, ce apar adunate, intr-o anumita zona a fetei. Le poti elimina, dupa baie, atunci cand ai porii deschisi, insa niciodata nu vei fi sigura ca nu a ramas un punct uitat si vizibil. Cea mai buna solutie in acest sens ar fi o masca pentru puncte negre prin care poti sa le elimini, in intregime. Punctele negre sunt modul porilor tai de a-ti spune ca demachierea nu este intotdeauna suficienta. Ele pot aparea de la machiajul in exces, o crema prea grasa pentru tenul tau sau alte produse nepotrivite pentru el. Mesajul este simplu: porii sunt prea incarcati si au nevoie de curatare.
2. Pungile de sub ochi
Zonele de piele din jurul ochilor sunt si cele mai solicitate pe parcursul unei zile. Motivul este ca poti clipi chiar si de 10.000 de ori pe zi si, astfel, le supui unei miscari regulate, insa nu continue. Astfel, pielea ferma din jurul ochilor pierde elastan, de-a lungul timpului, si se lasa, iar rezultatul acestei actiuni devine vizibil prin aparitia pungilor de sub ochi. Ca sa se poata reface, dar si pentru ca este mai sensibila, zona de sub ochi are nevoie de o doza mai mare de hidratare. Foloseste produse intens hidratante, insa special concepute pentru zonele din jurul ochilor. Aplica produsul de hidratare cel putin o data pe zi si observa cum pungile de sub ochi se vor diminua vizibil.
3. Cosurile
Nu trebuie sa fii la varsta adolescentei ca sa te trezesti, in unele dimineti, cu cosuri pe fata. Desi acestea apar mai rar, pot fi de dimensiuni mai mari, si, in acelasi timp, mai dureroase si mai rezistente. Zonele „preferate” pentru aparitia cosurilor sunt aceleasi ca in anii liceului si, la fel ca si atunci, acestea sunt vizibile si iti pot strica starea de bine. De fapt, cosurile apar atunci cand foliculii pilosi se infunda cu o bariera formata din sebum si celule moarte dand nastere punctelor negre sau albe. Ca sa ii redai aspectul natural stralucitor si sa previi aparitia cosurilor, exfoliaza-ti tenul o data – de doua ori pe saptamana. Poti face asta cu produse din comert sau cu amestecuri naturale, precum zaharul brun cu miere.
4. Roseata spontana
Petele rosii pot aparea pe ten ca reactii alergice (la praf, anumite alimente sau alti factori de mediu), pe fond nervos sau, pur si simplu, din cauza ca iti expui tenul la frig sau caldura in exces. Daca nu porti machiaj, roseata poate deveni o adevarata problema de ordin estetic, imposibil de rezolvat pe loc. Pentru ca aceasta sa nu apara, ai nevoie de emoliere din plin. Ai grija, nu trebuie sa aplici o cantitate mare de crema, care nu intra in piele. Gaseste un produs emolient si doar insista pe zonele unde stii ca poate aparea. Cauza tuturor tipurilor de roseata este hiperactivitatea vaselor de sange ale tenului care provoaca roseata si imbujorarea acestuia de fiecare data cand se dilata.
5. Stralucirea nedorita
Atunci cand iti doresti sa stralucesti, cu siguranta nu te gandesti ca asta sa se intample in zona T a fetei tale (frunte, nas, barbie), mai ales dupa o jumatate de zi si fix cand iti doresti sa faci o poza. Stralucirea in exces a tenului poate disparea, pe moment, cu ajutorul unui servetel. Potrivit dermatologilor, luciul tenului apare atunci cand acesta se ingrasa, ca urmare a unei curatari precare. Fenomenul de ingrasare apare ca un mecanism de aparare al tenului care secreta mai mult sebum, inclusiv dupa demachiere. Atentie, demachierea curata machiajul, insa tenul trebuie curatat si dupa demachiere! Asa ca, daca folosesti apa micelara, curata tenul si cu apa.
Problemele ce apar la nivelul tenului sunt semnul unor dezechilibre, asa ca fii intotdeauna atenta la mesajele pe care acesta ti le transmite, iar daca ti-au placut sfaturile noastre, impartaseste-le si cu prietenele tale.
Surse foto: