Simptomele unui par afectat de matreata sunt usor de recunoscut: mancarime, roseata, uscaciune a scalpului, scuame (coji de matreata). Acestea se agraveaza, de obicei, in lunile de toamna si iarna cand aerul este mai uscat. Intra-adevar matreata este o afectiune des intalnita, cu toate acestea femeile o dezvolta mai putin frecvent decat barbatii. In acelasi timp,1 din 2 persoane este predispusa la iritatie si coji la nivelul scalpului.
Vestea buna este ca, in cazul in care matreata nu este asociata unei boli fizice, aceasta dispare odata cu utilizarea unui produs specific pentru aceasta afectiune. Un sampon antimatreata te poate ajuta sa reduci din simptome, dar trebuie sa stii din start ca nimic nu functioneaza peste noapte. Inarmeaza-te cu rabdare si fa primul pas: alege de aici un tratament antimatreata potrivit pentru parul tau.
Un sampon antimatreata eficient contine, de obicei, ingrediente speciale care amelioreaza simptomele cum ar fi octopiroz, climbazol, ketoconazol, pirocton olamina, piritionat de zinc, acid salicilic, sulfura de seleniu. Spre exemplu, octopirox este un ingredient ce reduce ciupercile si calmeaza pielea scalpului.
Profihairshop.ro iti propune mai multe produse care te vor ajuta sa imbunatatesti starea parului tau:
Samponul antimatreata LONDA CARE indeparteaza delicat matreata de la prima aplicare si previne aparitia ei datorita uleiului din seminte de jojoba si a extractelor de calendula. Contine si climbazol, un agent antifungic utilizat frecvent in tratamentul infectiilor fungice cum e si matreata. Climbazolul a aratat o eficacitate ridicata in vitro si in vivo impotriva ciupercii Malassezia spp. care este responsabila de dezvoltarea matretii.
Samponul antimatreata WELLA INVIGO Balance Clean Scalp combate matreata, indeparteaza scuamele si are efect de calmare asupra scalpului. Este dezvoltat prin tehnologia Balance-Blend - acorda atentie nevoilor individuale pentru par si scalp, datorita ingredientelor atent selectionate. Produsul contine zinc pyrithyone (piritionat de zinc), ingredient ce detine proprietati fungistatice si bacteriostatice si este utilizat in tratamentul dermatitei seboreice.
Un alt sampon antimatreata profesional este si KERASTASE SPECIFIQUE, potrivit pentru parul gras sau uscat. Are textura de scrub, fapt ce contribuie la exfolierea pielii scalpului si la indeparteazarea vizibila a matretii. Contine zinc pyrithyone si acid salicilic care curata scalpul de matreata si impiedica reaparitia ei pe o perioada de pana la 6 saptamani. Acelasi timp, previne decolorarea parului si oferta protectie UV. Este un produs ce nu contine siliconi.
Inca un sampon antimatreata eficient este si MARIA NILA Head & Hair Heal. Produsul elimina matreata si stimuleaza cresterea parului. Un avantaj in plus: asigura protectie UV. Este un produs 100% vegan si netestat pe animale. Nu contine parabeni si sulfati.In completare la acest sampon poti folosi masca si balsamul antimatreata MARIA NILA Head & Hair Heal.
Desi matreata poate fi uneori enervanta si jenanta, aceasta nu indica de obicei o problema de sanatate mai grava. Mancarimea si scuamele dispar adesea in urma folosirii unor tratamente si sampoane antimatreata. Incearca diverse produse pana gasesti ceea ce functioneaza pentru tine.
Ca o ultima recomandare, modificarea regimului alimentar este un alt pas care te va ajuta. Include in meniul zilnic vitamine (vitamina B) si minerale (seleniu, zinc) pentru a furniza organismului “arme” cu care sa lupte impotriva afectiunii. Evita alimentele bogate in carbohidrati deoarece acestea pot duce la acumularea de glicogen in piele – “mancarea” cu care se hraneste ciuperca Malassezia spp. De asemenea, alimentele zaharoase si lactatele stimuleaza glandele sebacee care astfel produc mai mult ulei pe piele si, spre urmare, pot agrava simptomele. Nu in ultimul rand, asigura-te ca iti acorzi destule pauze de relaxare si deconectare, dar si un somn bun.
In cazul in care sampoanele folosite nu au avut niciun efect, apeleaza cu incredere la un medic dermatolog. Printre cele mai comune cauze ale aparitiei matretii se numara: dermatita seboreica, ingrijirea deficitara a parului, prezenta pe piele a unei ciuperci numita Malassezia spp. care determina cresterea excesiva a celulelor pielii sau folosirea excesiva a diverselor produse de ingrijire a parului ce pot provoca mancarimi si inrosire a pielii. Persoanele care au parul gras sau care au boli autoimune au o probabilitate mai mare de a se pricopsi cu matreata.