Una dintre principalele erori in care se afla persoanele alcoolice este gandul ca ceea ce fac ei nu ii afecteaza pe ceilalti. Insa, de cele mai multe ori, comportamentul lor are efect negativ mai ales asupra celor din imediata apropiere, adica asupra familiei si cu precadere a copiilor, cei mai vulnerabili din acest punct de vedere.
Uneori, afectele alcoolismului asupra copiilor sunt atat de profunde, incat ii poate afecta pe cei mici inclusiv la varsta adulta, cu influenta majora asupra calitatii vietii.
Nu cunosc ce inseamna normalitatea in relatiile de familie
Parintii sunt modele pentru copiii lor, insa in cazul unui abuz din partea unuia dintre ei, orice copil va putea cu usurinta recunoaste un comportament neadecvat. Cu toate acestea, in cazul alcoolismului care in general persista in timp, copiii experimenteaza o realitate toxica cu care insa trebuie sa invete sa se descurce.
Este cazul multora din familii, mai ales atunci cand celalalt parinte se afla in imposibilitatea de a iesi din acel mediu nedorit. La varsta adulta, un astfel de copil va intampina dificultati majore in a accepta si intelege o realitate normala, care sa implice relatii de familie decente, bazate pe dragoste si respect.
Acest lucru se intampla tocmai pentru ca o astfel de realitate ii este straina, iar la nivel inconstient, va actiona astfel incat sa destabilizeze realitatea normala in detrimentul alteia toxice, insa pe care el o cunoaste si cu care stie sa se descurce.
Au o stima de sine scazuta
Un parinte alcoolic abuzeaza verbal si fizic de cei din jur, iar un copil abuzat nu poate fi un copil cu o imagine buna despre sine. Traind intr-un astfel de mediu de-a lungul anilor, chiar daca un astfel de copil ajunge la varsta maturitatii si invata sa discearna lucrurile, tot ii va fi dificil sa se desprinda de mediul toxic in care a trait. Practic, el constientizeaza in fiecare clipa acest handicap cu care a plecat in viata si si-l insuseste.
Au probleme in privinta relatiilor intime
Ca adolescent, sa cresti cu un parinte alcoolic inseamna din start ca incerci sa ascunzi de ochii celorlalti o parte importanta a vietii tale cu care nu te mandresti deloc.
Ca adolescent, aceasta situatie te poate determina sa eviti relatiile romantice cu persoanele pe care le placi, si mai mult de atat, iti poate influenta relatiile intime cu persoanele de sex opus, in functie de caz, daca este vorba despre un tata alcoolic sau o mama alcoolica.
Pot dezvolta ura fata de propria persoana
Este valabil in cazul copiilor care trebuie sa isi asume rolul protector fata de parintele agresat fizic sau verbal si sa il infrunte pe cel violent. Astfel de ciocniri la nivel verbal sau chiar fizic, care nu fac decat sa aduca copilul sau tanarul adult la nivelul cel mai de jos, il afecteaza iremediabil in timp, dandu-i impresia ca este o persoana demna de dispret si ura.
Gandind astfel despre sine, intreaga realitate este deformata si acest lucru nu poate decat sa afecteze negativ dezvoltarea sa. In aceste cazuri, este importanta constientizarea problemei si apelarea la ajutorul unui psiholog.
Pot cadea prada viciilor
Daca intr-o prima faza, orice copil care are un parinte alcoolic, poate dezvolta o aversiune fata de alcool in general, la varsta adulta este posibil sa cada in extrema cealalta si sa dezvolte tot felul de vicii din cauza esecului in a gestiona traumele trecutului care ies la iveala in diferite momente ale vietii.