Fie ca au copii fie ca nu, oamenii ajung sa divorteze la un moment dat in viata lor. Motivele sunt diferite: liipsa unei directii comune de dezvoltare, lipsa interesului sau a atasamentului fata de cel de langa, incompatibilitatea sau chiar violenta emotionala si fizica.
Atunci cand exista copii si oricare dintre aceste probleme apar se ivesc, este important sa poti pune piciorul in prag si lua decizia de separare daca acest lucru este in folosul tau si al celor mici. Chiar daca este dificil pe moment, copiii vor avea ocazia sa creasca intr-un mediu mai bun, pe termen lung.
Dupa divort, relatiile dintre cei doi parteneri nu trebuie neaparat sa fie mai rele. Se prea poate ca separarea sa fie doar acel lucru care le permite sa aiba mai multa libertate, mai multa atentie catre sine si in definitiv, o interactiune mai buna atat intre ei cat si cu copiii.
Cel mai bun scenario este chiar acesta, insa mai exista si situatii in care trebuie sa se ajunga la o situatie de compromise in folosul copiilor care au nevoie sa poata fi in contact atat cu mama cat si cu tatal, indiferent de situatia dintre ei. Cum poti face lucrurile cat mai bine in relatia cu fostul partener?
Comunica clar
Atunci cand cuplurile comunica simplu si eficient in legatura cu cresterea copiilor si coparentingul in general, lucrurile merg foarte bine, insa atunci cand exista frustrari, resentimente, lucruri nerezolvate in cuplu, situatia tinde sa se complice, afectand mai ales copiii. Incearca sa te detasezi de relatia de cuplu si sa gandesti in folosul copilului tau. O comunicare clara, calma si degajata te poate scuti de multe probleme.
Clarifica regulile
Cu siguranta ca fiecare dintre parinti va trebui sa beneficieze de timp petrecut cu cei mici. Cand, cat si cum stabilesti instantele judecatoresti, insa este la fel de important ca pe baza acestora, sa adaptezi totul la stilul vostru de viata. Incearca sa fii cat mai scurt si clar in exprimare, pentru a nu lasa loc interpretarilor.
Traieste in prezent
Cu siguranta ca trebuie sa fii mereu capabil sa vezi in fiecare decizie pe care o iei in prezent, o oportunitate pentru viitor, insa daca ajungi sa te ingrijorezi mai mult pentru ce urmeaza sa fie decat pentru ce trebuie si poti sa faci acum, vei sfarsi intr-o depresie care nu te va ajuta nici pe tine si nu iti va ajuta nici copilul. Incearca sa te concentrezi pe prezent pentru ca viitorul este oricum dificil de anticipat. Fa ce poti mai bine in prezent si nu te mai concentra exclusiv pe ce va fi.
Invata sa faci compromisuri
Cu siguranta ca vor fi lucruri care nu iti vor placea in ceea ce decideti tu si fostul partener, insa asta nu inseamna ca nu exista si lucruri care sa te incante si cu care sa fii de acord. Un compromis nu este neaparat un lucru rau si pana la urma, nevoile copilului tau pot fi diferite de nevoile tale. El are nevoie de ambii parinti alaturi, in masura in care acest lucru este posibil, pentru a se dezvolta armonios.