Totusi, cat de complicata a devenit viata ta de cand ai devenit responsabil pentru fiecare decizie luata? Cat de greu iti este sa iei decizii? Cat de mult zabovesti asupra uneia si cat de des iti schimbi parerea, pe masura ce analizezi tot mai mult situatia? Tot acest proces te poate tine pe loc si, in acelasi timp, te poate impiedica sa evoluezi.
Sunt oameni care iau chiar si decizii grele foarte rapid si care isi asuma riscurile, insa exista o anumita tipologie careia ii vine mai greu sa riste si sa isi asume responsabilitatea. Pentru acestia, luarea deciziilor este mereu un lucru greu de facut, iar faptul ca se gandesc si analizeaza prea mult o situatie, ii determina sa esueze mai devreme sau mai tarziu, pur si simplu pentru ca oricum nu vor fi multumiti cu decizia luata.
Cum poti sa eviti tot acest cerc vicios si, mai ales, de ce trebuie sa faci asta? Iata cateva motive importante!
Te impiedica sa actionezi
Tot analizand o situatie, amani luarea unei decizii, pana in momentul in care ti se pare ca oricum ar fi, nu este asa cum iti doresti.
Vei remarca ulterior ca dezvolti acelasi mecanism pentru orice fel de alegeri, oricat de usoare, si vei sfarsi curand prin a te simti blocat in propria minte. Toate aceste lucruri nu vor face decat sa te impiedice sa actionezi, iar timpul pierdut nu mai poate fi dat inapoi.
Te determina sa te indoiesti de propria judecata
Atunci cand te gandesti prea mult la un lucru, incepi sa deviezi de la perspectiva initiala, pana cand ajungi sa te intrebi daca vei reusi vreodata sa faci o alegere. Invartindu-te in acest cerc vicios, pe termen lung, vei incepe sa te indoiesti de felul in care gandesti lucrurile si increderea de sine va avea mult de suferit.
Vei fi tot mai tentat sa acorzi atentie parerii celorlalti si vei dezvolta tot felul de dependente care nu sunt tocmai de dorit.
Poate genera depresie
Pana la depresie nu mai este mult, mai ales daca te simti pe perioade lungi blocat intr-o anumita faza. Te vei inchide in tine, iar depresia este recunoscuta printre altele, prin incapacitatea de a lua decizii. Practic, ti se va amplifica aceasta stare si lucrurile vor degenera.
Te oboseste psihic si fizic
Surmenajul fizic si psihic este parte din depresie. O genereaza si in acelasi timp, este generat de aceasta.
Iti afecteaza calitatea vietii
Cand suntem nehotarati calitatea vietii per total este afectata, pentru ca stresul creste, astfel ca incepem sa mancam pe fond nervos, sa consumam multe alimente nesanatoase si chiar sa facem abuz de alcool din cand in cand.