Problema cu frustrarea este ca este resimtita de fiecare la un moment dat, insa este de fiecare data dificil de explicat cum apare ea si de unde se naste. Ce inseamna, de fapt, sa fii frustrat cu privire la propria viata? Conform dictionarului, frustrarea reprezinta sentimentul de a fi suparat sau deranjat ca rezultat al lipsei capacitatii de a realiza un anumit lucru.
Aceasta definitie nu explica insa cu adevarat ce se ascunde in spatele acestei emotii negative, asadar, cum poate fi explicata problema? In ciuda faptului ca este greu de gasit o definitie a termenului, este destul de simplu sa ne gandim la motivele pentru care ne frustram si cum sa schimbam felul in care ne raportam la ele.
Esecul. Fa din esec o lectie
Un esec este o experienta negativa pe care o incarcam imediat cu si mai multa negativitate pe fondul bagajului emotional format in trecut. Solutia este sa iei lucrurile asa cum sunt si sa incerci sa schimbi lucrurile in bine pentru data viitoare. Pana la urma, un esec este o experienta si ea iti va fi de folos pe viitor.
Iti va fi nefolositoare doar daca o incarci suficient de mult de negativitate incat sa iti fie teama sa mai faci ceva in viitor. Intre esec si experienta negative este doar diferenta de perceptive si pozitionare fata de o situatie petrecuta la un moment dat. Tine doar de tine sa faci dintr-un esec o experienta de invatare.
Traiesti in trecut. Concentreaza-te pe prezent.
Renunta la a compara prezentul cu trecutul. Tine doar de tine sa faci lucrurile mai bine decat inainte. In general tindem sa idealizam trecutul, uitand partea negative a experientelor pe care acum le consideram superioare celor din prezentul nostru. Gandeste-te de cate ori compari partenerul din prezent cu experientele tale anterioare.
De multe ori trecutul iti va sta in cale tocmai pentru ca mintea noastra are acest obicei de a uita aspectele negative, detaliile si lucrurile marunte care fac diferenta intr-o relatie. Concentrandu-te pe prezent, vei reusi sa dai nastere unor relatii mai bune si mai implinitoare, insa daca mergi tot timpul cu frana pusa, s-ar putea ca acest lucru sa nu se intample.
Te compari cu ceilalti. Incearca sa te compari doar cu tine insuti.
Traim vremuri in care fericirea altora este un motiv real de deprimare si tristate pentru noi insine, tocmai pentru ca tindem tot mai mult sa ne tratam comparative cu prietenii, rudele, iubitii si iubitele. In momentul in care vei inceta sa te mai compari cu altii, viata ta va deveni mai buna. Pana la urma, va exista mereu cineva mai bun decat tine si cineva mai putin bun, iar cel cu care vei petrece cel mai mult timp, esti chiar tu.
Infrunta-ti fricile
Frustrarea poate fi o reactive la frica. Frica poate fi un sentiment neplacut insa poate fi si generatoare de motivatie – motivatia de a incerca cu orice pret. Frica de a face un anumit lucru, oricat de mic, va crea in timp bariere de netrecut care vor genera frustrare. De aceea, frica te tine pe loc. Daca vrei sa traiesti cu adevarat liber, in prezent, fara nostalgia trecutului, atunci trebuie sa ai curajul sa fii, sa simti, sa existi.