Vremea schimbatoare genereaza o serie de probleme pe care organismul le resimte intr-o masura mai mica sau mai mare. Tusea seaca este caracterizata de prezenta mucusului in cantitati mai mici sau chiar deloc. Adesea, aceasta este cauzata de o iritatie sau o inflamare a gatului si pieptului, cauza fiind reprezentata de alergii sau infectii virale.
Spre deosebire de tusea cu expectoratie, aceasta este una neproductiva. Pentru a lamuri aspectele legate de tusea seaca, trebuie spus ca ea este cauzata de cele mai multe ori de infectii cauzate de raceala sau gripa, sau de iritarea gatului. Sunt declansate sau amplificate adesea de factori poluanti, precum fumatul, care irita gatul. Tusea se amplifica adesea pe perioada noptii, atunci cand ritmul de respirare cunoaste sincope si fluctuatii.
Sistemul imunitar este cel care lupta cu aceste probleme nedorite, insa in cazurile in care persoana in cauza resimte o stare prelungita de oboseala, simptomele pot tine mult mai mult. Pe langa infectiile virale, mai pot fi de vina alergiile, refluxul gastric care irita gatul in mod sever, dar si fumatul. Alte cauze sunt cele de natura psihologica, stresul sau efectele adverse ale diferitelor tratamente medicamentoase. Ce remedii exista pentru a trata aceasta afectiune?
Hidrateaza-te adecvat
Este important sa te hidratezi corespunzator mai ales atunci cand vine vorba despre tusea seaca. Este important ca membranele sa fie corect hidratate astfel incat sa poata fi prevenita o eventuala iritatie. Cea mai buna de consum este apa plata, aproximativ 1,5 litri pe zi si chiar mai mult daca te lupti cu o infectie, faci sport sau sunt multe grade afara.
Injecteaza-ti vitamina C
Mai ales daca tusea este rezultatul unei infectii, inseamna ca sistemul imunitar are nevoie de putin sprijin din exterior. Vitamina C gasita in fructe reprezinta un remediu eficient si la indemana oricui. O poti consuma in apa sau ceai caldut, cat sa se estompeze din simptome cat mai bine.
Mierea
Este folosita in mod traditional pentru a curata gatul dar si pentru a creste imunitatea organismului. Mierea cu propolis este cu atat mai indicata in acest sens. Ai grija totusi ca mierea folosita sa fie una 100% naturala.
Odihna
Prin odihna, fie ca este vorba despre somn sau doar despre statul in pat, organismul se reface. Adesea ne imbolnavim atunci cand suntem extrem de stresati sau cand ajungem la un nivel de oboseala pe care nu il putem gestiona si care depaseste cu mult capacitatea organismului de a functiona in conditii normale. Incearca sa te culci la ore rezonabile si sa dormi aproximativ 7-8 ore pe noapte. Este important pentru capacitatea de refacere a organismului.