Cum poti ajuta medicul sa puna diagnosticul corect?

de la 03 Mar. 2017 Exclusiv
Cum poti ajuta medicul sa puna diagnosticul corect? Rolul pacientului în diagnosticare si succesul tratamentului este mai important decat ai crede.
Tags: diagnosticsanatatemedicpacientsuplimente alimentareanalize medicalesimptome

In general, oamenii se prezinta la medic atunci cand ceva ii deranjeaza pe perioade lungi. Adesea asteapta de la medic un raspuns care, uneori, intarzie sa vina, sau, in alte cazuri, este cel gresit.

Acest lucru se intampla de obicei atunci cand rezultatele analizelor se incadreaza in parametri normali. Si totusi, starea generala nu este cea dorita.

Simptome precum dureri ale abdomenului inferior sau superior, ori in partea dreapta, sau dureri de cap, pot fi cauzate de o multime de afectiuni, astfel ca necesita perseverenta si investigatii amanuntite din partea pacientului, dar si deschidere si sustinere din partea medicului.

In astfel de situatii in care diagnosticul inca se lasa asteptat, iti poti aduce aportul in stabilirea cat mai exacta a acestuia. Iata ce poti face:

Apeleaza intotdeauna la sfatul medicului

Uneori pare mai simplu sa vorbesti cu un prieten despre ceea ce te doare, iar el sa isi aminteasca de altcineva care a avut simptome similare, si care au disparut cu un anumit tratament. Aceasta atitudine este total gresita.

Renunta la a te trata dupa spusele unora sau altora, pentru ca medicamentele administrare gresit, pot determina reactii nedorite. Este valabil cu atat mai mult in administrarea din initiativa proprie a antibioticului. Acesta se administreaza in functie de diagnostic si de sensibilitatea la un anumit tip de antibiotic, stabilit dupa efectuarea antibiogramei.

Fa-ti un dosar cu istoricul medical

Indiferent de vechimea analizelor sau de natura problemelor medicale pe care le-ai avut la un moment dat, trebuie sa pastrezi documentele si buletinele de analize pentru ca medicul sa isi poata face o idee despre istoricul tau medical. 

Fa-ti un dosar cu toate aceste documente si incearca sa oferi raspunsuri cat mai ample la intrebarile care ti se pun in privinta eventualelor boli existente in familie, dar si in legatura cu motivul pentru care te prezinti la medic.

Acorda atentie simptomelor si noteaza-le!

Este de un real folos ca, in momentul in care simti ca ceva nu este in regula, sa incerci sa monitorizezi simptomele pe care le ai, inainte de a suna medicul, daca problema nu reprezinta o urgenta medicala.

In functie de natura problemei cu care te confrunti, poate fi important momentul in care debuteaza simptomele, care sunt acestea, cat timp dureaza, cand cedeaza si in ce conditii, cat de des se repeta, ce stil de viata ai avut in perioada respectiva, precum si daca ai luat sau nu vreun tratament, analgezice sau alte pastile.

Daca problema este una de natura cardiaca, pot fi utile monitorizarea pulsului si a tensiunii arteriale. In cazul unor simptome precum oboseala, stare de lesin sau transpiratie abundenta, este indicata si monitorizarea glicemiei. Toate aceste masuratori pot fi facute la farmacie sau acasa, daca ai tensiometru si glucometru.

Aceste aparate ar trebui sa existe in fiecare casa si este important ca ele sa fie de calitate, chiar daca pot fi mai costisitoare, altfel nu doar ca nu iti vor fi utile, insa pot exprima valori eronate care te pot determina sa iei decizii gresite. 

Renunta la suplimente sau pastile cand faci analize

Evident, in cazul bolilor diagnosticate care necesita tratament permanent, este obligatoriu ca tratamentul sa fie administrat fara intrerupere. Insa, in cazul persoanelor care nu au alte afectiuni, efectuarea analizelor trebuie sa se desfasoare in absenta oricaror factori care ar putea influenta rezultatele analizelor.

Asadar, este important ca inainte cu cateva zile de a face analize, sa renunti la a mai lua suplimente, vitamine, minerale si alte tipuri de pastile, chiar daca sunt doar pe baza de plante.

In cazul uroculturii sau a sumarului de urina, este de asemenea important sa nu consumi suplimente de vitamina c, ceai verde sau negru, ori ceaiuri din plante, pentru ca pot influenta rezultatele.

Se recomanda hidratarea corespunzatoare cu apa, si respectarea unei diete alimentare normale, precum si a unei igiene optime. In functie de tipul analizei, pot exista mai multe indicatii cu privire la cum trebuie sa te pregatesti eficient.

Repeta analizele, daca e nevoie

Daca ai dubii in privinta unor rezultate, nu ezita sa repeti analizele, eventual in alta parte. Nu toti medicii sunt la fel de competenti si nu toti au disponibilitatea de a te asculta si trata in functie de nevoile proprii. Mai mult, uneori se poate intampla ca rezultatele analizelor sa fie eronate, astfel ca este indicata repetarea lor.

Fii perseverent

In cazul in care investigatiile nu iti rezolva problema si totusi, simptomele persista, nu te descuraja. Reactiile medicilor pot fi diverse, insa tine cont de faptul ca este mai bine sa aflii la timp ce problema ai, decat sa trebuiasca sa tratezi sau sa fie prea tarziu.

Incearca sa afli cat mai multe informatii de la fiecare medic in cabinetul caruia ajungi. Eventual, noteaza-ti in agenda o serie de intrebari pe care crezi ca e important sa le adresezi. In felul acesta, vei actiona in cunostinta de cauza si iti poti asigura o stare psihica buna, necesara pe tot parcursul investigatiilor. Intr-un final, diagnosticul corect nu va intarzia sa apara.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016