Te-ai simtit vreodata foarte obosit desi ai dormit suficient? Ceea ce iti consuma energia s-ar putea sa nu aiba nici o legatura cu nevoia ta fizica de odihna. Sunt multe metode prin care iti poti recastiga energia pe parcursul unei zile, fara a incerca din rasputeri sa dormi acele 8 ore macar in weekend.
Vietile noastre au devenit atat de pline, zgomotoase, pline de conflict (exterior si interior), incat, in incercarea de a readuce lucrurile la o oarecare stare normal, depunem foarte multa energie si nu reusim apoi sa apasam butoanele necesare pentru a ne reincarca bateriile.
Asa se face ca la sfarsitul zilei suntem nesatisfacuti, frustrati, obositi si cu un sentiment puternic de neputinta. Exista cateva moduri in care poti identifica mai usor nevoia ta de reincarcare a bateriilor, reusind astfel sa ajungi din nou la acea stare de odihna satisfacatoare. Au fost identificate mai multe tipuri de odihna, dupa cum urmeaza:
Odihna mentala
Cand mintea iti este obosita, faci greseli si experimentezi mai multa anxietate. Cu cat iti lasi mintea sa repete evenimente si ganduri din trecut, cu atat critica de sine, judecarea altora si anxietatea fata de viitor sunt mai prezente.
Este indicat ca pe parcursul zilei sa iti programezi activitati care sa necesite doar putina gandire. Plimba-te in picioarele goale pe iarba, concentreaza-te pec e este in jurul tau, mediteaza, uita-te la ceva lejer la televizor, astfel incat sa simti ca te relaxezi atunci cand te pregatesti de culcare.
Odihna spiritual
Nu este neaparat in legatura cu religia, ci in legatura cu conexiunea fata de ceva mai mare decat tine insuti. Este despre a avea incredere ca lucrurile vor fi facut asa cum trebuie si ca nimic nu te poate afecta atat de tare cata vreme esti bine cu tine insuti. Poti folosi muzica de relaxare, poti admira un apus din parc, poti planta cateva flori, poti petrece timp cu un copil, sunt lucruri care linistesc si care ofera o alta dinamica zilei.
Odihna emotionala
Invata sa spui nu atunci cand te simti consumat sau coplesit de emotiile pe care le resimti. Asigura-te ca ai la indemana pe cineva cu care sa poti vorbi deschis despre problemele tale si despre care stii ca va gandi pentru tine, pentru a te ajuta sa depasesti momentele dificile. Poate fi terapeutul tau sau cineva in care ai mare incredere.
Relaxarea sociala
Te poti simti singur chiar si atunci cand ai in preajma alti oameni. Cu totii avem nevoie sa fim observati, iubiti si placuti de catre cei din jur. Din fericire, cu totii avem prieteni in jur, indiferent de personalitatea pe care o avem – mereu vom gasi persoane care sa ne semene si cu care sa petrecem timp important impreuna. Iesi, cunoaste oameni noi, bucura-te de prezenta celorlalti si viceversa.
Odihna senzoriala
Suntem in permanenta conectati la ceea ce este in jur – de cele mai multe ori vizual, insa toate simturile sunt puse in functiune in fiecare zi, la maximum. Uneori este nevoie sa incerci sa iei o pauza. Te-ai gandit vreodata sa stai in liniste, la tine acasa, incercand sa te concentrezi pe prezent si pe respiratie? Uneori avem nevoie de aceste lucruri.
Relaxare fizica
Fie ca sunt miscari lente de incalzire pe care le faci uitandu-te la serialul preferat de dimineata, ori ca alegi sa iesi la o plimbare in parc, incearca sa te mentii activ pentru ca ajuta atat corpul cat si mintea.