Ti s-a intamplat sa nu poti sa povestesti ce ai facut cu o zi in urma, sau sa uiti unde ai pus cheile ori daca ai vorbit cu o anumita persoana sau nu? Este posibil sa ti se intample toate acestea chiar daca nu esti inca la varsta la care astfel de evenimente incep sa fie chestionabile. Li se intampla si celor tineri sa aiba dificultati in aceasta privinta, iar motivele pot fi diferite. Cert este ca nu intotdeauna boala Alzheimer este vinovata de aceste episoade.
Desi nu ar trebui sa te sperie, totusi, daca ti se pare ca situatia persista si incepe sa te ingrijoreze, cel mai bine este sa apelezi la ajutorul unui neurolog care iti poate spune exact care este problema pe care o ai. Pana ajungi acolo, trebuie sa stii ca exista numeroase motive pentru care poti trece prin astfel de perioade, iar in momentul in care incepi sa intelegi de ce apar, vei reusi sa le gestionezi daca nu sa le elimini.
Sindromul de apnee in somn
Aceasta problema comuna din timpul somnului cauzeaza oprirea scurta a respiratiei de mai multe ori pe noapte. Este asociata cu pierderile de memorie si dementa, iar principalele simptome pentru a iti da seama daca ai un astfel de obicei pe timpul noptii sunt durerile de cap dimineata si starea pronuntata de oboseala pe timpul zilei. De asemenea, sforaitul este asociat apneei.
Apneea trebuie tratata, pentru ca altfel, aceasta poate cauza probleme de memorie precum a uita lucruri pe termen scurt. Una dintre explicatii este aceea ca oamenilor care sufera de acest sindrom li se oxigeneaza mai putin creierul. Este indicat sa renunti la telefonul mobil sau televizor atunci cand te culci si sa incerci sa te odihnesti cat mai bine. Somnul profund este esential pentru a evita astfel de probleme.
Medicamentele
Este stiut faptul ca orice medicament, pe langa efectul benefic pe care il are intr-o anumita afectiune, afecteaza functionarea organismului pe termen mediu si lung. Unele medicamente au un efect clar negativ asupra memoriei.
Este cazul somniferelor, a medicamentelor pentru anxietate si a celor impotriva depresiei, uneori chiar si a analgezicelor, a pastilelor pentru scaderea colesterolului sau a celor pentru diabet. Daca ai fost sub un astfel de tratament, probabil ca ai experimentat deficiente de concentrare sau incapacitatea de a iti aminti concret anumite situatii.
Stresul, anxietatea, depresia
Acesti trei factori joaca un rol foarte important in problemele de memorie. Daca te imparti intre munca si problemele de acasa si nu reusestis a te odihnesti cum trebuie noaptea, poti experimenta probleme de memorie.
Depresia netratata poate afecta modul de functionare a creierului, dar in aceeasi masura, medicamentatia poate face acelasi lucru pe termen mediu si lung. Terapia poate fi o alta varianta care te poate ajuta in astfel de situatii, fara a avea efecte nedorite, insa fiind in sine un proces care necesita efort si implicare constanta.