Hernia apare atunci cand un organ apasa catre un orificiu existent in muschi sau tesut, provocand o serie de simptome care se pot agrava in timp. De exemplu, intestiul poate presa si patrunde catre o portiune vulnerabila a peretelui abdominal.
Hernia este localizata cel mai adesea la nivelul abdomenului, insa poate de asemenea sa apara in zona buricului, in zona lombara, etc. In unele cazuri este necesara interventia chirurgicala pentru a preveni potentialele complicatii.
Dintre toate tipurile de hernie existente, cele mai intalnite sunt: hernia inghinala (intalnita in proportie de 70%), conform ultimelor studii in domeniu. Hernia ombilicala poate afecta in egala masura copiii si infantii. Adesea apare ca o umflatura in zona buricului, insa partea buna este ca este singurul tip de hernie care poate trece de la sine, pe masura ce muschii abdominali devin mai puternici, mai ales atunci cand bebelusul este inca foarte mic. In cazul in care hernia nu dispare, poate fi luata in calcul interventia medicala.
Ce cauzeaza hernia?
Printre cele mai comune cauze se numara: defecte congenitale, efecte adverse ale anumitor interventii chirurgicale, sarcina, prin persiunea pusa pe abdomen, constipatia – pe fondul presiunii mari existente la nivelul bazinului.
O alta cauza pentru aparitia herniei ombilicale este caratul greutatilor, care nu face decat sa amplifice tensiune asupra coloanei si a zonei lombare. Hernia de disc este una dintre cele mai neplacute tipuri de hernie, fiind greu tratabila si cauzand dureri severe la nivelul mijlocului.
Factori de risc
Printre factorii de risc cel mai intalniti, numaram: obezitatea sau kilogramele in plus, un istoric in familie al acestui tip de afectiune, fumatul, prin prisma tusei pe care o provoaca si care pune presiune asupra organismului.
Tratament
Dupa cum spuneam, este necesar sa iti modifici stilul de viata pentru a reusi sa ameliorezi simptomele si sa duci o viata cat se pote de normala. Schimbarile in dieta pot ajuta recuperarea, insa nu vor vindeca hernia. Cu siguranta ca trebuie sa eviti kilogramele in plus, deci mesele copioase. Unele exercitii pot ajuta la tonifierea musculaturii si implicit pot ameliora simptomele neplacute.
Cel mai bine este insa sa discuti cu un medic despre cat de bine este sa faci un tip de exercitiu sau nu. O viata activa te poate tine departe de o serie de probleme de acest gen, astfel ca, daca te confrunti cu o hernie, de orice fel, solutia nu este sa refuzi orice activitate fizica, ci din contra, sa iti testezi limitele si sa perseverezi in miscare si voie buna.
Ca ultima solutie, poti apela la interventia chirurgicala, insa aceasta se poate face dupa indelungi cercetari ale starii de sanatate, motiv pentru care maj