Pericolul este real, de aceea trebuie sa acorzi atentie acestor insecte. Potrivit statisticilor, peste 1 milion de oameni isi pierd viata anual in intreaga lume din cauza bolilor transmise de tantari: malarie, febra galbena, encefalita, virusul West Nile, febra dengue si multe altele. Majoritatea cazurilor provin din zonele cu o clima tropicala, dar nici zonele temperate nu sunt ferite de pericole.
Repartitia geografica a bolilor transmise de tantari este in crestere, principalele motive fiind globalizarea si schimbarile climatice. Bolile tropicale au inceput sa se raspandeasca si in Europa. In ultimii ani, in Romania au fost inregistrate mai multe decese din cauza bolilor transmise de tantari.
Cum pastrezi tantarii la distanta
Pe piata se comercializeaza o gama variata de produse impotriva tantarilor: bratari anti-tantari, lotiuni, spray-uri, pastile, aparate electrice. Poti opta pentru un astfel de produs sau pentru leacuri din ingrediente naturale. Plante precum galbenelele sau rozmarinul, uleiul de lavanda, uleiul esential de lamaie si eucalipt, uleiul de citronella sunt remedii naturale eficiente, care tin tantarii la distanta.
Alege sa te protejezi de tantari, pentru a preveni orice situatie neplacuta care poate aparea din cauza intepaturilor!
Cine este predispus la intepaturile de tantari
Tantarii sunt atrasi de mirosul nostru, mai exact de bacteriile aflate pe piele, si de caldura degajata de corpul nostru. Imbracamintea inchisa la culoare si aromele dulci sunt, de asemenea, factori de atractie pentru tantari. Este recomandat sa ne imbracam cu haine de culoare deschisa si sa evitam folosirea parfumurilor, sampoanelor, cremelor si lotiunilor de corp foarte dulci.
Potrivit specialistilor, tantarii sunt atrasi in special de persoanele de sex masculin, de cele cu grupa de sange 0, de copii si de femeile insarcinate.
Principalele boli transmise de tantari
Intepaturile de tantari se manifesta prin aparitia unei reactii locale, care poate fi insotita de mancarime, durere sau senzatie de arsura. Pe langa acestea, pot sa apara si probleme mai grave: reactii alergice severe, infectii virale (virusul West Nile, care determina aparitia encefalitei) sau infectii parazitare (malaria) raspandite de tantari infectati.
Infectia cu virusul West Nile afecteaza sistemul nervos central. Simptomele nu exista in cazul a 80% din pacienti, iar pentru restul de 20% poate sa apara o forma usoara de infectie, care se manifesta prin febra, dureri de cap, greata, voma, eruptii cutanate pe fata, torace si abdomen sau cresterea in volum a ganglionilor limfatici. Simptomele clinice apar dupa un interval de 2-14 zile din momentul infectiei.
Anumite persoane pot dezvolta forma severa a bolii – meningo-encefalita, manifestata prin febra, dureri de cap, dezorientare, coma, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, pierderea sensibilitatii, paralizie, ajungand pana la deces.
Malaria este o boala periculoasa, cu o rata foarte mare de mortalitate. Fara tratament adecvat, poate sa duca la coma sau convulsii puternice si chiar la deces. Malaria face o victima la fiecare 30 de secunde in lume! In functie de tipul de malarie, primele simptome pot sa apara dupa 8 zile pana la cateva luni: febra, dureri de cap, dureri musculare, oboseala, frisoane, diaree, stari de voma, tulburari neurologice.
Febra galbena este o boala infectioasa grava, care se manifesta prin febra mare, subita, dureri de cap, dureri musculare, voma cu sange si ingalbenirea pielii. Organele (ficat, rinichi, inima) pot fi serios afectate. Febra galbena este intalnita in zonele tropicale din Africa si America de Sud. In anii trecuti s-au inregistrat cazuri si in Romania, identificate la pacienti care au calatorit in strainatate.
Consultul medical este recomandat in cazul in care intepaturile de tantari sunt asociate cu simptome precum febra, dureri de cap, greata sau varsaturi. Mergi de urgenta la medic daca aceste semne se confirma!
Intepaturile de tantari iti pot pune in pericol sanatatea
de Vlasi Andreea
la 01 Mar. 2016

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota:
5
din 5
- 2 voturi.
Revista GRATUITA

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.
Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
Revista GRATUITA

CADOU Special pentru cititorii nostri
Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".
Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice



Recomandari editori
Cele mai citite stiri





Ultimele comentarii
5 Obiceiuri care duc la subtierea firului de par
"Imi sunt de folos explicatiile privind subtierea firului de par..."
de Fratila Mihaela Care sunt cele mai nesanatoase alimente pentru stomac
"Lucruri interesante..."
de Marinescu Antim 13 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac
"Multe lucruri le-am mai citit si in alte surse. Problema e ca daca aproape toata viata ai fost..."
de Radu
"Imi sunt de folos explicatiile privind subtierea firului de par..."
de Fratila Mihaela Care sunt cele mai nesanatoase alimente pentru stomac
"Lucruri interesante..."
de Marinescu Antim 13 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac
"Multe lucruri le-am mai citit si in alte surse. Problema e ca daca aproape toata viata ai fost..."
de Radu