Tulburarea de spectru autist (ASD) se poate manifesta diferit la oameni. Aceasta este o afectiune evolutiva care afecteaza felul in care oamenii comunica, se comporta si interactioneaza unii cu ceilalti. Nu exista o cauza clara care sta la baza dezvoltarii acestei afectiuni, iar simptomele pot fi de la usoare la foarte severe.
Unii copii care sufera de autism dau semne evidente chiar de la cateva luni dupa nastere. Altii par a avea o dezvoltare normala un numar de ani, dupa care incep sa prezinte simptome.
Totusi, cei mai multi dintre parinti identifica semne ale prezentei bolii in primii 12 ani de viata (80%) sau in primii 2 ani (90%). Copiii cu autism prezinta simptome clare de boala, insa este posibil ca acestea sa se amelioreze pe masura ce inainteaza in varsta. Care sunt primele semne de autism?
Abilitatile sociale sunt slab dezvoltate
Unui copil cu autism ii este greu sa interactioneze cu ceilalti. Problemele de natura sociala sunt printre cele mai intalnite la persoanele afectate. Cu siguranta acesti copii isi doresc sa dezvolte relatii stranse cu cei din jurul lor, insa nu stiu cum sa faca acest lucru.
Comunicarea
Aproximativ 40% dintre copiii cu autism nu vorbesc cu ceilalti, in timp ce 25%-30% dezvolta cateva abilitati de comunicare verbala in primii ani de viata, dar pierd aceste abilitati mai tarziu. O parte dintre ei incep sa vorbeasca mai tarziu, pe parcursul vietii.
Cele mai intalnite probleme de comunicare sunt: vorbirea intarziata si dificultatea de a se exprima, voce robotizata, lipsita de ritm si inflexiuni vocale, repetarea aceleiasi fraze, limbaj non-verba slab (folosirea rara a gesturilor si lipsa capacitatii de a le percepe din partea altora), incapacitatea de a recunoaste sarcasmul sau umorul.
Comportament caracteristic
Copiii cu autism actioneaza in feluri care pot parea neobisnuite sau pot avea interese atipice: sar, isi rotesc mana si in general dezvolta o serie de gesturi repetitive folosindu-se mai ales de maini.
Se misca constant si par mereu agitati, se concentreaza exclusiv si excesiv pe anumite obiecte, au o anumita rutina si se supara atunci cand aceasta se schimba, chiar si doar putin. Sunt foarte sensibili la atingere, la lumina si la sunete, au uneori un comportament agresiv fata de ceilalti sau sunt impulsivi (actioneaza fara a se gandi in prealabil). De asemenea, dezvolta o serie de probleme de coordonare.
Pentru a avea o viata cat mai buna, un copil cu autism trebuie diagnosticat cat mai devreme, luand in calcul caracteristicile prezentate anterior.
De asemenea, un program zilnic bine structurat care sa il ajute sa depaseasca etape importante, este important sa existe cat mai devreme posibil. In felul acesta, abilitatile unui copil cu autism se pot imbunatati, iar viata lui si a celor din jur poate deveni mai buna.