Ca si adultii, copiii pot suferi de depresie. Uneori, copiii care nu sunt expusi unor situatii traumatice sau care sa poata genera o astfel de boala, prezinta simptome si o dezvolta intr-un final. Acest lucru se intampla din cauza unor dezechilibre chimice intalnite la nivelul creierului, dezechilibre care genereaza starea depresiva.
Oferirea tratamentului adecvat este esential la aceasta varsta, intrucat afectiunile mentale pot degenera in forme complicate si foarte complicate pe parcursul vietii, daca nu sunt tratate corespunzator.
Care sunt semnele depresiei la copii?
In general, prezumtia de depresie la copii apare dupa 2 saptamani de simptome specifice. Care sunt aceestea? Stari de tristete care tin mai mult de o zi (pana la 2 saptamani), interes scazut in activitatile zilnice, scadere in greutate (fara a urma vreo dieta), scaderea apetitului, dificultati in a dormi, precum si dificultatea de a lua decizii sau de a se concentra.
Desigur, daca au loc evenimente traumatice, precum pierderea cuiva drag sau imbolnavirea, este normal ca cel mic sa aiba o perioada de doliu sau suferinta care sa implice si schimbari de stare si chiar episoade depresive.
Cum iti poti ajuta copilul cu depresie?
Adesea emotiile copiilor sunt intelese prea putin, insa in astfel de cazuri, ignoranta poate sa coste o viata. Ca parinte, trebuie sa iti urmaresti cat poti de bine copilul si sa intelegi ce i se intampla.
In cazul in care realizezi ca poate fi vorba despre o astfel de afectiune, este important sa apelezi la ajutorul specializat. Un control la medicul pediatru poate ajuta situatia si poate insemna un inceput pentru investigatii mai laborioase.
Terapia
Terapia reprezinta o modalitate eficienta de a trata depresia atat in cazul adultilor, cat si la copii. Poate ca sunt lucruri care iti scapa si copilul tau se fereste sa vorbeasca cu tine despre ele.
Sedintele constante cu psihologul pot face diferenta intr-un astfel de caz. Nu te teme de prejudecati sau de perceptia celorlalti. Sa ceri ajutorul nu este rusinos, ci sa predinzi ca nimic nu se intampla.
Ofera-i afectiune
Pentru orice fiinta vie, afectiunea este esentiala pentru a se dezvolta frumos si sanatos. Un copil are nevoie de afectiune mai ales atunci cand este intr-o astfel de situatie. Apropierea fizica, comunicarea, grija pe care i-o porti, toate acestea conteaza cu adevarat in procesul de vindecare.
Creeaza-i un program de activitati cat mai variat
Nu iti lasa copilul sa se uite toata ziua la televizor, gandindu-te ca in felul acesta il stii in siguanta si poti sa iti vezi si tu de ale tale. Rutina in general, dar si influenta negativa a mass-media il pot influenta negativ si chiar aduce intr-o stare depresiva.
In schimb, poti iesi cu el in parc, il poti provoca sa faca sport, sa intalneasca alti copii, etc. Il poti invata ce inseamna grija pentru un animal, il poti ajuta sa invete un instrument muzical, etc. Ai grija totusi sa nu il suprasoliciti. Uneori copiii ajung sa aiba un program mai aglomerat decat adultii, iar asta nu este ceva ce iti doresti pentru cel mic.
Fii un exemplu pentru copilul tau
Daca cel mic vede ca esti mereu deschis la lucruri noi, ca indiferent de situatie nu iti pierzi calmul sau buna dispozitie, ori ca esti genul luptator si optimist, va tinde sa te aprecieze si sa te urmeze. Exemplul parintilor este esential in cresterea si dezvoltarea emotionala a copiilor.