7 mituri si fapte despre poliartrita reumatoida

de la 13 Apr. 2018
7 mituri si fapte despre poliartrita reumatoida Aproximativ 1% din populatia de pe glob sufera de poliartrita reumatoida. Aceasta este o afectiune inflamatorie cronica si progresiva care afecteaza cartilajele si oasele. Evolutia sa este destul de rapida si, din pacate, nu exista inca un tratament. Boala debuteaza de obicei cu inflamarea incheieturilor si incapacitatea de a folosi mainile dimineata si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate.
Tags: rheumatoidpoliartrita reumatoidatratamente

Abilitatile locomotorii ale pacientilor vor fi afectate inca din primii ani de la instalare. Prin urmare, o mare parte dintre acestia sunt nevoiti sa renunte la locul de munca in primii zece ani de la diagnosticare. Dar poate fi dificil sa vorbim la modul general, deoarece exista un spectru larg de cazuri, cu particularitati diferite. Si pentru ca nu tot ceea ce se spune despre aceasta boala este adevarat, afla din cele ce urmeaza mituri si fapte despre poliartrita reumatoida. Te vor ajuta sa intelegi mai bine aceasta problema de sanatate.

 

1. Afecteaza doar varstnicii

Un numar mare de persoane considera ca poliartrita reumatoida afecteaza doar varstnicii. Insa desi incidenta acesteia este mai crescuta in randul persoanelor mai in varsta, boala poate afecta si tinerii. Statisticile arata ca aceasta apare mai repede in cazul femeilor decat al barbatilor, cel mai frecvent fiind diagnosticata in jurul varstei de 55-64 de ani, la femei si 75-84 de ani, la barbati. Afectiunea este insa intalnita si in randul persoanelor foarte tinere, chiar a copiilor.

 

2. Nu este o afectiune grava

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica. Netratata sau tratata in mod neadecvat poate afecta independenta pacientului, reducandu-i drastic calitatea vietii. Un numar mare de persoane care prezinta simptomele bolii decid sa nu merga la medic, crezand ca durerea se va ameliora si aleg sa se trateze acasa. Aceasta atitudine este foarte gresita pentru ca nedepistata la timp bola va progresa si va afecta tot mai mult articulatiile si organele interne. Poliartrita reumatoida induce si modificari cutanate, precum nodulii reumatoizi, poate in buna masura afecta plamanii sau rinichii. Totodata, boala creste riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

 

3. Instalarea dizabilitatii este inevitabila

Progresul facut de-a lungul ultimelor decenii a crescut gradul de intelegere a afectiunii si a imbunatatit metodele de tratament disponibile. Daca in trecut poliartrita reumatoida era asociata cu dizabilitatea progresiva, acest lucru nu se mai aplica in cazul multor pacienti. In realitate, exista un numar mare de cazuri diferite ca gravitate, de la usoare pana la extrem de severe. Si chiar in situatiile grave, exista tratamente care vor incetini semnificativ evolutia bolii.

 

4. Nu se trateaza

Boala nu se poate vindeca in totalitate, ceea ce inseamna ca o persoana diagnosticata va avea aceasta afectiune pe intreaga durata a vietii. S-au descoperit insa tratamente care tin sub control durerea si inflamatiile si pot asigura pacientilor o viata normala. Totodata, acestea pot preveni sau incetini deteriorarea articulatiilor, iar in unele cazuri simptomele pot chiar intra in remisie. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune este necesara depistarea afectiunii in stadiu incipent.

 

5. Determina aparitia cancerului

Statisticile arata ca riscul de a dezvolta limfoame este aproximativ de doua ori mai mare in cazul celor care sufera de poliartrita reumatoida, comparativ cu cei care nu au aceasta afectiune. Nu se stie cu exactitate care sunt cauzele, insa exista mai multe ipoteze in acest sens. Unii specialisti considera ca vina poate apartine unor medicamente prescrise pentru tratarea afectiunii, insa beneficiile tratamentului sunt mult mai mari decat riscurile implicate. Daca nu este tratata, poliartrita reumatoida poate afecta in mod grav viata pacientului, pe cand aparitia limfoamelor a fost observata foarte rar si, in plus, acestea pot fi tratate. Trebuie mentionat ca nu s-a stabilit vreo legatura clara intre aceasta afectiune si aparitia cancerului.

 

6. Tratamentele sunt aproape la fel de periculoase ca boala in sine

Acest mit este unul fals care poate influenta in mod negativ deciziile luate de persoanele afectate. Tratamentele disponibile au evoluat mult in ultima vreme iar avantajele acestora sunt mult mai mari decat orice alte posibile efecte secundare. Simplu fapt ce demonstreaza acest lucru e reducerea considerabila a numarului celor care dezvolta diformitati. Acesta era mult mai mare in urma cu cateva decenii. In plus, aparitia efectelor negative grave a fost raportata foarte rar. Pentru a cunoaste toate riscurile tratamentului urmat este recomandat ca pacientii sa discute cu medicul specialist.

 

7. Pacientii nu trebuie sa faca miscare

Foarte multe persoane considera ca trebuie sa evite miscarea, deoarece incheieturile inflamate au nevoie de repaus. Contrar acestor opinii, exercitiile usoare ce includ stretching ar trebui sa se afle pe lista de activitati zilnice ale pacientilor. Este important ca persoana afectata sa discute cu un specialist despre un plan de exercitii. Medicul ii poate face recomandarile potrivite, in functie de gravitatea bolii si de efectele sale asupra organismului. Sedentarismul este mult mai daunator. Inactivitatea poate duce la pierderea masei musculate care ajuta la sustinerea articulatiilor, agravand astfel situatia.

Pe marginea acestei boli s-au construit o multime de mituri. Trebuie mentionat ca poliartrita reumatoida e o afectiune grava, dar care nu ii impiedica pe toti cei afectati sa aiba o viata normala. Pentru ca tratamentul sa aiba rezultate cat mai bune, iar pacientul sa poata desfasura in continuare activitatile obisnuite, este esentiala depistarea sa in stadiu incipient. Orice probleme sau dureri ale articulatiilor ar trebui sa te convinga sa iti faci cat mai curand o programare la medic.

 

Sursa foto: Shutterstock

https://www.shutterstock.com/image-photo/woman-having-rheumatoid-arthritis-takes-medicine-614595551?src=qaC3QcEnGsI5vQDB4MfDcw-1-19


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.62 din 5 - 13 voturi.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016