Totusi, trebuie sa stii ca inainte de a-si schimba culoarea in galben castravetele este puternic amar, iar dupa transformarea sa in galben-portocaliu isi pierde din gust, devenind usor malaios si chiar putin dulceag.
Castravetele amar este o planta legumicola cu multiple intrebuintari, cunoscuta si apreciata in special pentru proprietatile sale medicinale. Contine o varietate de compusi biologici incluzand triterpene, proteine si steroizi. O proteina gasita in castravetele amar -momordina- a demonstrat clinic activitate anticancerigena pe limfoamele Hodgkin la animale; si alte proteine izolate din planta au demonstrat activitate antitumorala si antivirala.
RECOMANDARI TERAPEUTICE:
1. Hipertensiunea arteriala
Momordica charantia poate produce o normalizare a presiunii arteriale sistolice. Indicele hipertensiunii arteriale a crescut la persoanele cu diabet zaharat tip2. Diabetul reprezinta in sine un risc major de morbiditate si mortalitate cardiovasculara. Acest risc este considerabil crescut de co-existenta hipertensiunii arteriale.
2. Rol anticancerigen
Studiile in vitro au aratat ca fructele de castravele amar si extractele din seminte inhiba cresterea liniilor de celule cancerigene de mai multe tipuri:
-adenocarcinom de prostata
-cancer de colon
-cancer de san
-leucemie limfoida, limfom, Boala Hodgkin
-melanomul
-carcinomul scuamos de limba si de laringe
-carcinoamele vezicii urinare
3. Obezitate
Un alt mecanism prin care castravetele amar scade glicemia in mod indirect este prin reducerea tesutului adipos si normalizarea tolerantei la glucoza. Obezitatea sau grasimea corporala excesiva reprezinta un factor de risc major pentru a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Excesul de tesut adipos, in special in jurul abdomenului, determina celulele organismului sa devina rezistente la insulina proprie si conduce la hiperglicemie. De aceea, multi diabetici supraponderali pot imbunatati glicemia scazand in greutate prin alimentatia corecta si exercitii fizice regulate. O alta cale pentru diabetici de a pierde in greutate este utilizarea de suplimente pe baza de plante, cum ar fi Momordica Charantia.
4. Diabetul zaharat de tip 2 si complicatiile acestuia
Studiile au demonstrat o imbunatatire semnificativa d.p.d.v. statistic a tolerantei la glocoza la diabeticii de tip 2 carora li s-a administrat Momordica Charantia. Aceasta are rol in conservarea celulelor pancreatice si a functiilor acestora.
5. Dislipidemii
Efecte hipolipemiante ale Momordica Charantia rezulta din inhibarea activitatii lipazei pancreatice si ulterior in scaderea absorbtiei lipidelor. Diminuarea semnificativa a trigliceridelor si a colesterolului LDL si cresterea HDL colesterol s-au observat in mai multe studii de specialitate.
Citeste si CELE MAI FRECVENTE AFECTIUNI ALE TUBULUI DIGESTIV