Valori nutritionale
Untul contine numeroase vitamine si minerale, cum ar fi: vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K, precum si minerale: mangan, crom, iod, zinc, cupru si seleniu.
Untul este compus in principal din grasimi, insa multe dintre acestea sunt esentiale pentru sanatatea generala a organismului.
Iata care sunt principalele beneficii!
Untul este un antioxidant puternic
Untul natural contine niveluri ridicate de caroten, un nutrient esential pentru fiintele umane. Carotenul contribuie la sanatatea umana in doua moduri, transformandu-se in antioxidant sau in vitamina A. In ce priveste antioxidantii, aproximativ 60% din carotenul administrat de organism este transformat in acesti compusi care lupta impotriva afectiunilor si care intaresc sistemul imunitar.
Vitamina A este solubila in grasimi si, de acest aspect, pot beneficia partile din organism care au membrane liposolubile, cum ar fi: pielea, ochii, gura, gatul, precum si tractul urinar si digestiv. De asemenea, vitamina A poate promova regenerarea celulelor, protejandu-le de substante infectioase.
In plus, vitamina A ajuta sistemul imunitar prin stimularea productiei de limfocite, a celulelor defensive ale sistemului imunitar care protejeaza organismul impotriva virusilor si a diferitelor boli. Nivelurile ridicate de vitamina A au capacitatea de a feri organismul de infectiile respiratorii, precum si de bolile autoimune.
Consumul de unt contribuie la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare
Untul contine colesterol HDL, considerat colesterolul “bun”. Acest acid gras Omega-3 reduce prezenta acidului gras Omega-6 (colesterolul “rau”). Colesterolul “rau” este cel care infunda arterele si care poate duce la ateroscleroza, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Consumul de unt ajuta la protejarea ochilor
Betacarotenul din unt ajuta la protejarea ochilor, stimuleaza cresterea celulelor, intarzie aparitia cataractei si reduce sansele degenerarii maculare.
Atentie!
In ciuda acestor beneficii, este important sa nu uiti ca untul este alcatuit din grasimi care pot dauna sanatatii, in cazul persoanelor care au un regim alimentar sarac, care sufera de obezitate sau care incearca sa slabeasca. Consumul de unt in cantitati mari poate provoca multe probleme de sanatate, cum ar fi: boli de inima sau obezitate.
Untul trebuie consumat cu moderatie. Cantitatile prea mari nu ajuta sanatatea, din contra o afecteaza.
Sursa foto: pixabay.com