Riscul unei toxiinfectii alimentare este cu atat mai crescut in epoca moderna datorita industrializarii productiei alimentare ce creaza noi posibilitati pentru dezvoltarea agentilor patogeni din alimente. Iar in timp ce majoritatea persoanelor considera ca pot dezvolta toxiinfectii alimentare in urma consumului de carne cruda, stridii negatite sau oua, realitatea este cu totul alta, iar noi ne putem imbolnavii exact cand ne asteptam mai putin si cand consideram ca avem cea mai mare grija de noi.
Dar pentru ca stiu cat de mult iti doresti sa ai grija de sanatatea ta si a familiei tale am aflat direct de la specialistii in toxiinfectie alimentara ce produse ar trebui sa eviti pentru a scadea la minim riscul imbolnavirii.
1. Lapte nepasteurizat si fresh-uri ambulate
Laptele nepasteurizat, numit si lapte “crud” poate fi contaminat cu bacterii, virusuri si paraziti, iar fresh-urile din fructe ambalate fara conservanti pot contine de asemenea bacteria E. coli, acesta dezvoltandu-se in sucul neconsumat imediat dupa obtinere. Drept urmare, specialistii in toxiinfectie alimentara fierb laptele inainte de a-l consuma si beau fresh-urile in primele minute dupa preparare sau adauga conservanti pentru a le pastra in timp.
2. Varza si muguri cruzi
Varza nepreparata sau doar usor fiarta poate contine focare bacteriene precum Salmonella si E. coli. De asemenea, Salmonella se poate regasi in muguri de fasole, lucerna, trifoi si mugurii de ridiche, infectia raspandindu-se rapid si datoraandu-se contaminarii bacteriene a semintelor. Specialistii recomanda consumul acestor alimente doar in urma prepararii la temperaturi ridicate.
3. Carne cruda sau semipreparata
Orice tip de carne trebuie bine preparata la peste 70 grade Celsius, ceea ce determina distrugerea bacteriilor de la suprafata si interiorul carnii. Carnea nepreparata termic sau semipreparata poate contine E. coli, Salmonella si alte boli bacteriene, acest lucru i-a determinat pe unii bucatari sa foloseasca cutite ascutite pentru a descompune fibrele musculare astfel incat carnea sa poata fi patrunsa uniform de caldura.
4. Fructe prespalate sau pretaiate
Astfel de produse ar trebuie ocolite de consumatori deoarece cu cat sunt mai mult manipulate sau procesate, cu atat creste riscul infectiilor la suprafata lor. Specialistii recomanda alegerea produselor de masa in defavoarea salatelor pre-spalate si pre-taiate.
5. Oua crude sau preparate insuficient
Riscul contaminarii cu Salmonella provenita din oua crude este crescut, mai ales daca luam in considerare si cele doua mari epidemii la nivel mondial din 1980 si 2000. Din fericire, Salmonella esste distrusa in urma prepararii termice, iar ouale pot fi consummate fara griji atunci cand sunt bine facute.
6. Stridii si crustacee crude
Crustaceele crude si stridiile in mod special sunt purtatoare de numeroase bacterii deoarece ele actioneaza ca un filtru pentru apa in care se dezvolta asorbind microorganismele ce se dezvolta in jurul lor. Din aceste motive, specialistii recomanda pregatirea crustaceelor la temperaturi ridicate si abea apoi consumul acestora.