Nuantele de rosu inchis spre visiniu, precum cele ale sfeclei, arata faptul ca legumele respective sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale. Astfel de nutrienti sunt cunoscuti pentru proprietatile lor benefice in prevenirea cancerului, bolilor cronice si intarirea sistemului imunitar.
Printre cele mai cunoscute, dar si sanatoase, legume rosii vom regasi alimente pe care le avem mai mereu in camara: cartofii rosii, ridichile, ceapa rosie, ardeii rosii, gogosarii, sfecla rosie sau tomatele. Sfecla, varza rosie, ardeiul gras de culoare rosie, ridichiile, ardeiul iute sau ceapa rosie sunt si ele legume considerate a face minuni pentru sanatate daca sunt consumate in mod frecvent.
Un sfat pe care doctorii il dau din ce in ce mai des in ultima vreme se refera chiar la mult cunoscuta rosie: mancati cel putin una la doua zile. Rosiile sunt foarte bogate in licopen (un compus care, pe langa rolul de antioxidant, poate preveni maladii cum ar fi cancerul de esofag, de colon, mamar si al celui de prostata).
Un aspect pozitiv este ca licopenul nu isi pierde proprietatile ca urmare a procesului de fierbere (ba dimpotriva), ceea ce extinde semnificativ gama de produse alimentare pe care le ai la dispozitie. De asemenea, rosiile contin si ele potasiu si vitamina C.
Un studiu realizat recent pe 13.000 de persoane din California a demonstrat ca o jumatate de ceasca de tomate, consumata de minim 5 ori pe saptamana, poate reduce riscul de cancer ovarian cu pana la 60%.
Nutrientii din legumele rosii iti pastreaza inima sanatoasa si iti imbunatatesc memoria.
In prezent, cercetatorii studiaza posibilele beneficii pe care aceste legume rosii le-ar putea avea asupra cancerului de prostata si asupra altor tumori.
Reducerea riscului de infarct, intarirea vederii, reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiilor sunt printre beneficiile deja dovedite ale consumului de legume rosii.
In ciuda numeroaselor beneficii, 95% dintre adulti nu consuma o cantitate optima de legume rosii, conform unui studiu american.