Era simplu acum cativa ani - desi aveai nevoie de ceva curaj pentru a purta o discutie serioasa cu cineva, stiai clar ca trebuie sa te vezi cu persoana respectiva si sa ii spui direct despre ce este vorba. In prezent, lucrurile nu mai stau deloc asa. Cand ai avut ultima data o discutie dificila cu cineva, face to face? Cat de mult mai comunici cu cei dragi avandu-i alaturi?
Poate ca tehnologia ne-a ajutat sa trecem usor peste barierele cauzate de sutele si miile de kilometri, insa, in acelasi timp, ne tine la distanta. De cate ori nu te-ai gandit: daca vorbim zilnic pe net, ce rost mai are sa ne vedem?
De cate ori nu ti-ai schimbat parerea despre cineva doar pentru ca in mediul virtual pare sa fie altfel? Cat de dispus mai esti sa cunosti oamenii cu adevarat si cat de mult iti permiti sa intreci masura in anumite situatii de comunicare, doar pentru ca mediul virtual actioneaza ca un scut?
Comunicarea sufera modificari importante si odata cu ea, si felul in care relationam cu ceilalti, fie ei prieteni sau parteneri de cuplu, se schimba. Trimiti mesaje pentru a comunica ceva important, sau pentru ca ti-e la indemana? Ori poate preferi sa rezolvi problemele prin mesaje, de teama unei discutii fata in fata? Exista anumite reguli nescrise ale comunicarii virtuale, daca nu iti doresti ca ceea ce se dorea a fi un beneficiu, sa devina un deserviciu. Iata cateva dintre ele:
Nu face reprosuri
Atunci cand incepi o discutie delicata prin mesaje, trebuie sa iti asumi ca interlocutorul tau nu poate fi constient de tonul vocii si implicit, de cat de afectat/nervos esti. Lucrurile pot degenera usor in felul acesta, astfel ca nu e neaparat o solutie sa fii conflictual prin mesaje. Daca nu poti purta o discutie cu cineva face to face, alege sa il suni, si abtine-te din a face reprosuri prin mesaje.
Nu iti exprima gelozia prin mesaje
Merge mana in mana cu reprosurile si te aduce uneori mai aproape de o despartire. Daca iti stresezi partenerul intrebandu-l mereu unde este si ce face atunci cand nu e cu tine, e posibil sa se plictiseasca la un moment dat, chiar daca poate intr-o prima faza s-a simtit magulit.
Daca vrei sa iti manifesti simtul proprietatii (cu toate ca nu este ceva ce ar trebui sa faci), poate ca e mai bine sa te rezumi la momentele in care sunteti amandoi de fata.
Evita atitudinea pasiv-agresiva prin mesaje
E ceva ce cu greu ai face in realitate si atunci profiti de ambiguitatea unui mesaj text. Incerci sa iti manifesti frustrarea pentru o anumita situatie si bati apropouri cat mai vag cu putinta. Nu este o atitudine sanatoasa pe termen lung, mai ales daca in realitate, nimic nu indica ca ar fi vreo problema in relatia cu celalalt.
Nu face destainuiri
Daca vrei sa ii spui cuiva ca ai sentimente pentru el, ar fi mai bine sa o faci fata in fata, nu prin mesaje. Nu poti astepta nimic bun daca ai o astfel de abordare, din simplul motiv ca este stanjenitor pentru cealalta persoana. Fii suficient de curajos incat sa rezolvi si problemele sentimentale tot asa cum le rezolvi pe cele administrative: deplasandu-te la fata locului.
Nu oferi detalii importante
In unele situatii, oamenii isi spun parolele de la carduri, afiseaza poze pornografice ori alte detalii care sunt strict de natura personala. Este atat de mare riscul de a regreta o astfel de actiune, incat probabil nu este cazul sa risti. Sunt atatia hackeri si oameni mai putin bine intentionati, care iti pot face mult rau. Evita astfel de situatii.