Ca sa gestionezi mai usor aceste situatii, trebuie, in primul rand, sa iti pastrezi calmul si sa fii deschis la a discuta problema respectiva. In al doilea rand, ai la indemana cateva „tehnici” de care sa tii cont, asa cum le vom prezenta in continuare:
1. Exprima-ti punctul de vedere obiectiv
Atunci cand trebuie sa discuti situatia in sine, este bine sa fii sincer si obiectiv si sa iti exprimi punctul de vedere real. Mentioneaza, intr-o maniera politicoasa, si punctele care te-au deranjat, indiferent daca sunt inconfortabile. In plus, trebuie sa ii asculti cu atentie si pe ceilalti.
2. Asuma-ti responsabilitatea
Daca ti se aduc anumite acuze, este indicat sa iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce ai gresit (daca este cazul). In cazul in care nu ai gresit, trebuie sa argumentezi cu calm ceea ce s-a intamplat, astfel incat sa deschizi o mica dezbatere pe subiectul respectiv, pentru a-i face si pe ceilalti sa vada lucrurile dintr-o alta perspectiva.
3. Pune accentul pe problema, nu pe persoana
In general, conflictele de la munca sunt de natura profesionala. In aceste situatii trebuie sa pui accentul pe problema respectiva atunci cand vrei sa o gestonezi, nu pe persoana care a generat-o. In acest fel vei rezolva mai usor conflictul, vei cauta solutii si nu vei lasa loc resentimentelor.
Indiferent de natura conflictului, il poti gestiona cu usurinta daca respecti sfaturile de mai sus.