Fiecare dintre noi crede despre el insusi ca este un bun ascultator. Faptul ca inca ai prietenii langa tine ar trebui sa fie o dovada clara a acestui lucru. Cu toate acestea, comunicarea si metodele prin care reusim sa interactionam unii cu ceilalti, se afla intr-o permanenta schimbare, astfel ca uneori nu bagam de seama faptul ca acum comunicam diferit.
Este important sa fii sincer in relatia cu cei dragi, pentru ca sinceritatea este o caracteristica esentiala a oricarei relatii solide. Cu toate acestea, a asculta, intr-o perioada in care gandirea noastra a devenit atat de ego-centrica, este deja ceva deosebit. In proiectele de team-building se face un exercitiu simplu: in perechi de cate doi, fiecare va trebui sa asculte si sa puna intrebari, sa asculte si sa nu intrebe nimic, sa fie cel care vorbeste.
Rezultatele exercitiului sunt spectaculoase si daca vei avea curiozitatea sa il incerci la un moment dat, vei observa cat de dificil este sa nu poti spune nimic, ci doar sa il asculti activ pe cel care iti vorbeste. Totul tine de exercitiu, iar castigul inseamna relatii mai bune cu cei din jur. Iata cum poti deveni un ascultator mai bun:
Foloseste-te de contactul vizual
Cand nu te intereseaza subiectul, te surprinzi uitandu-te in alte directii decat la persoana care iti vorbeste. Se subintelege ca a fi atent presupune a crea contact vizual cu interlocutorul tau. Totul ar trebui sa iti vina natural, pentru ca doar atunci persoana de langa tine se va simti confortabil sa vorbeasca deschis cu tine.
Nu intrerupe, dar arata ca intelegi
Da-i ragazul necesar celui cu care vorbesti. Nu il intrerupe si nu incerca sa fii tot tu in centrul atentiei, mai ales daca este vorba despre o problema pe care o are. Poti inschimb sa folosesti mici gesturi astfel incat sa il asiguri de faptul ca esti in continuare atent la ceea ce spune, pentru ca in felul acesta ii vei da incredere ca este ok ce face. A te destainui cuiva implica o doza de vulnerabilitate considerabila, astfel ca astfel de mici gesturi sunt binevenite.
Incearca sa nu judeci
E foarte simplu sa alegi in tabara cui esti inca de la inceput, este insa mai greu sa incerci sa iti pastrezi impartialitatea, doar asa putand ajuta cu adevarat persoana respectiva. Nu te lansa in acuze, ci incearca sa vezi rational lucrurile pentru ca ai marele avantaj de a nu fi implicat direct in povestea respectiva. In cazul in care esti, exercitiul este cu atat mai util si reprezinta un semn de maturitate.
Creeaza mediul potrivit unei discutii
Nu poti avea o discutie personala cu cineva, in prezenta mai multor persoane. De asemenea, nu poti acorda atentia cuvenita daca esti intr-un loc zgomotos sau daca merge televizorul ori esti in mijlocul strazii si lumea circula in jurul tau. Este bine sa te asiguri ca locul este cat se poate de relaxant si potrivit atat pentru tine cat si pentru persoana cu care esti.