Metode si strategii pentru imbunatatirea memoriei

de la 30 Oct. 2020
Metode si strategii pentru imbunatatirea memoriei Procedeele mnemotehnice sunt menite sa inlesneasca invatarea si memorarea si au la baza o logica creata de cel care incearca sa retina mai usor informatii.
Tags: mnemotehnicistrategii de imbunatatire a memoriei

De cele mai multe ori sunt folosite atunci cand materialul pe care trebuie sa il invatam nu este foarte logic si apelam la memoria mecanica.Din pacate, memoria mecanica nu poate sa stocheze foarte multe elemente daca nu exista absolut nicio legatura intre ele. 

Mnemotehncile introduc un fel de „logica” artificiala cunostintelor ce trebuie retinute si le incadreaza intr-un anumit sistem semantic bazat pe intelegere. Materialele cu sens se retin mult mai usor decat cele fara sens, presupun mai putin efort, iar rata uitarii este mai scazuta, durata de pastrare a acestora fiind mai mare. 

METODE SI STRATEGII PENTRU IMBUNATATIREA MEMORIEI:

1. Acronime

Foloseste simbolurile pe care le ai in minte pentru a le lega de alte informatii: stii foarte bine culorile, dar e greu sa tii minte ordinea in care se succed ele cand se formeaza curcubeul. Aproape intuitiv, oamenii au gasit o metoda de a tine minte ordinea lor, luand doar prima litera si facand un sir: RoGVAIV (e mult mai eficient sa retii un cuvant decat 7 cuvinte intr-o ordine stricta). 

2. Metoda calatoriei

Putem sa folosim chiar memoria vizuala si spatiul concret pentru a aseza elementele in ordine: de exemplu dorim sa tinem minte 15 cuvinte fara sens (gard, laptop, pantof, copil, piatra, emisiune, profesor, basculanta, intrerupator, forta, ceas, intalnire, planeta, trei, roata).  Cel mai simplu ar fi sa ne imaginam o poveste. Pornim de la cuvantul gard si alipim restul elementelor intr-un spatiu. povestea nu trebuie sa fie realista, ci sa poata fi imaginata vizual. 

3.  Constructia de propozitii

Cum facem sa memoram un numar, un cod pin, un cod postal? Daca nu reusim sa il asociem cu ceva foarte usor cum ar fi anul nasterii sau marimea de la pantof sau inaltimea noastra, mai existasolutii. Construim o fraza unde numarul de litere al fiecarui cuvant reprezinta cifra pe care trebuie sa o memoram. 

4. Asocieri simple sau complexe

Este posibil sa asociem perechi de cuvinte folosind modalitati diferite. Vizual: carte + prajitura – ne imaginam o carte de retete de prajituri. De asemenea, unele persoane au preferinta pentru auditiv: cautam rime care sa ne ajute sa memoram: Are, n-are carte, prajitura nu o-mparte! De cele mai multe ori, mnemotehnica recomanda sa gasim asociatii intre fiecare item de memorat si ancora din lista noastra. Astfel avem un numar de perechi egal cu numarul itemilor de amintit.

5.  Crearea de legaturi

Prin asociere de orice fel, prin inlantuire cu ultimul element. Creierul nostru are o memorie care functioneaza ca un domino: crearea de ancore declanseaza legaturi ce se inlantuie: lista de cumparaturi o asociem cu anumite parti din corp. Avem painea intr-o mana, apa in cealalta, fructele pe cap, doua iaurturi pe umeri. Daca avem in fata deja imaginea asta, o sa ne fie greu sa uitam pana la magazin. Sau facem legaturi intre un nume si sonoritatea lui: daca vrem sa retinem numele cuiva abia cunoscut, il legam de ceva (cunoastem o persoana pe nume Mihai si pare sa fie o persoana impulsiva, grabita – ne gandim ca el ar spune adesea hai! si legam Mihai de „hai”). 

 

 

Citeste si CUM SA ITI MENTII CONCENTRAREA LA MUNCA


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016