Unii considera ca doi oameni trebuie sa fie cat mai asemanatori pentru aputea fi impreuna pe termen lung. Altii cred ca opusurile se atrag si in felul acesta fiecare are cate ceva de invatat de la celalalt. Adevarul este undeva la mijloc.
De fapt, cele mai puternice relatii sunt acelea in care ambii parteneri simt ca pot fi ei insisi in prezenta celuilalt. Atunci cand iti doresti sa schimbi cealalta persoana sau pe tine insuti, pentru a indeplini idealul celuilalt, relatia este sortita esecului.
Ca si in cazul monstenirii de cuplu, exista doua elemente importante care formeaza orice relatie: bagajul personal, alcatuit din credintele si valorile proprii si bagajul comun, adica suma experientelor traite in relatia de cuplu.
Nu este musai ca doi oameni sa se potriveasca perfect si nu este atat de rau nici daca par in esenta, diferiti. Pana la urma, ne indragostim de cineva atunci cand putem proiecta pe acea persoana propriile noastre nevoi. Este insa esential sa existe o potrivire de caractere.
Daca ambele persoane sunt impulsive si orgolioase si incearca sa il schimbe pe celalalt in loc sa il accepte si sa incurajeze diversitatea de pareri si obiceiuri, prin a fi dispus sa invete si sa inteleaga, relatia nu poate avea un viitor.
Multi oameni abordeaza diferentele intr-un fel in care ii afecteaza pe parteneri
Oameni care au convingeri puternice pe teme importante precum religia, sexul, ideea de familie, etc., tind sa faca exces de zel atunci cand le impartasesc altora. Oricat de inteligenti sau maleabili ar fi, in definitiv nu accepta cu adevarat o alta perspectiva.
O diferenta majora este atunci cand unul dintre parteneri este credincios, iar celalalt ateu. Desi nu ai zice, diferenta nu este ca unul crede si celalalt nu, ci ca ambii cred lucruri diferite, pentru ca ateismul este credinta ca ceva nu exista. Foarte putini atei sunt insa dispusi sa inteleaga aceasta perspectiva, astfel ca diferentele nu sunt de fapt cele care conteaza aici, ci felul in care se raporteaza cei doi la valorile pe care si le insusesc.
Compromisurile trebuie facute doar atunci cand sunt benefice relatiei si nu afecteaza fericirea individului
Este important ca in cuplu sa se vorbeasca despre asteptarile fiecaruia si sa se negocieze astfel incat ambii sa fie fericiti. Nu poti face compromisuri la nesfarsit doar de dragul celuilalt, in timp ce partenerul face prea putine spre deloc. Trebuie sa existe echitate si timp suficient impreuna pentru ca lucrurile sa se echilibreze.
Renuntarea nu trebuie vazuta ca un sacrificiu pe care il faci de dragul relatiei, ci ca pas inainte, spre fericirea amandurora. Pe de alta parte, trebuie sa fii constient de faptul ca valorile de baza nu pot fi negociate, astfel ca tot ceea ce poti sa faci este sa accepti si, mai important, sa respecti ceea ce este.
Diferentele trebuie sa te aduca mai aproape de partener, nu sa te indeparteze
Nu exista doua persoane care sa semene intr-atat si sa vada lucrurile exact in aceeasi lumina. Diferente exista in fiecare relatie, iar asta nu este un lucru rau. Ele trebuie sa faca relatia mai interesanta, mai bogata si mai amuzanta, atunci cand poate experimentezi lucruri pentru prima data, lucruri despre care nu stiai sau pe care nu te-ai gandit ca le-ai face inainte.
Orice lucru are atat parti pozitive, cat si parti negative, iar procesul de negociere nu ar trebui decat sa faca relatia mai puternica, atata vreme cat cele doua persoane abordeaza diferentele in acelasi fel.