Comunicarea este elementul cheie in orice tine de relationarea cu cei din jur. Abilitatile de comunicare se dezvolta in timp si sunt imbracate frumos de catre sarmul personal pe care il are cineva. Oricat de bine te-ai pricepe la a comunica, daca nu reusesti sa atragi atentia prin prezenta, tonalitate si postura, nu vei reusi sa ii faci pe cei care iti stau in fata sa te asculte.
Pentru un bun orator, increderea in sine este esentiala. Oricat de ciudat ar suna, da, trebuie sa iti placa sa te auzi si trebuie sa ai in permanenta o atitudine pozitiva in fata celor carora li te adresezi. Nu toata lumea se pricepe la a comunica eficient, dar partea buna este ca aceste lucu se pot invata. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos:
Arata-ti mainile
Potrivit autoarei Vanessei van Edwards, primul lucru la care se uita oamenii atunci cand intalnesc pe cineva sunt mainile. Chiar daca cei mai mullti ar crede ca sunt ochii, fata sau gura, motivul pentru care ne uitam intai la maini este pentru a verifica daca suntem in siguranta in prezenta persoanei respective.
Foloseste un limbaj simplu
Daca vrei ca mesajul tau sa ajunga la cat mai multa lume, nu incerca sa folosesti cuvinte pompoase, complicate, sau fraze prea lungi, caz in care iti vei pierde sirul ideilor. In schimb, foloseste propozitii simple si un limbaj cat mai accesibil maselor. In fond, ceea ce conteaza cu adevarat este felul in care gandesti si in care reusesti sa transmiti emotie si informatie. Cu cat mai simplu, cu atat mai bine.
Raporteaza-te la experiente interlocutorilor
Este important sa stii cui te adresezi. Oamenii devin atenti la anumite subiecte daca simt ca acestea le sunt adresate in mod deosebit si daca cel care vorbeste reuseste sa creeze impresia unui soi de complot. Oamenilor le place ceea ce inteleg, iar prezentarea unor experiente comune si raportarea la interlocutor sunt esentiale pentru o comunicare eficienta.
Lasa loc dialogului
Chiar daca tu esti cel care tine o prelegere, este important in comunicare sa inveti sa si asculti. Cu alte cuvinte, nu doar sa le oferi oportunitatea celor care te asculta sa iti puna intrebari sau sa initieze un soi de dialog, dar sa si asculti ce au de zis. Pentru asta, ai nevoie de prezenta de spirit si o capacitate ridicata de a asculta activ.
Tonalitatea este importanta
Ritmul in care vorbim dicteaza intr-o masura semnificativa in ce masura suntem ascultati si cat de mult reusim sa captam atentia. Pentru orice orator, a vorbi ar trebui sa fie similar cu a canta – totul trebuie sa fie simplu, ritmul, unul cu usoare inflexiuni, cat sa nu plictisesti sau sa pierzi