Sigur, dar ce sunt radicalii liberi?
Radicalii liberi sunt substante reziduale produse de celule ca urmare a proceselor naturale ale organismului, dar ei mai vin in contact cu organismul si din exterior, atunci cand fumam activ sau pasiv, suntem expusi la poluare, la razele ultraviolete sau cand mancam prajeli (grasimea vegetala si animala isi schimba in mod negativ compozitia moleculara atunci cand este tratata termic).
In cazul in care organismul nu poate procesa si elimina radicalii liberi in mod eficient, stresul oxidativ poate dauna celulelor si proceselor naturale ale organismului, ducand la boli de inima, cancer, artrita, accident vascular cerebral, afectiuni respiratorii, imunitate scazuta si alte afectiuni inflamatorii sau ischemice.
Din fericire, corpul uman isi produce singur o serie de antioxidanti, iar pe altii ii putem obtine dintr-o alimentatie sanatoasa, care sa contina multe fructe si legume proaspete, uleiuri presate la rece si cat mai putine prajeli. Si, bineinteles, fara fumat!
Iata cativa dintre cei mai puternici antioxidanti care pot fi obtinuti din alimentatie si suplimente nutritive:
Beta-caroten (vitamina A)
Majoritatea fructelor si legumelor de culoare verde-galben-portocaliu sunt bogate in beta-caroten, insa cele mai bune surse sunt varza kale, morcovi, broccoli, ardei gras, ceapa, cartofi dulci, spanac, caise, dovleac, patrunjel, busuioc etc.
Nu lua suplimente alimentare cu beta-caroten fara sfatul medicului! Supradoza poate provoca carotenodermie, o afectiune care face ca pielea sa devina galben-portocalie.
Vitamina C (acid ascorbic)
Ajuta la protectia tesutului muscular, a creierului si a sistemului nervos fata de actiunea radicalilor liberi. Stabilizeaza ADN-ul si ARN-ul. Se gaseste mai ales in citrice, dar si in patrunjel, cimbru, ardei gras, legumele cu frunze verzi, kiwi, coacaze negre, zmeura, struguri, cirese si ananas.
Vitamina E
Protejeaza acizii grasi din interiorul si din jurul celulelor. Se gaseste in uleiurile vegetale preparate la rece, in germenii de grau, paine integrala, cereale, avocado si galbenus de ou.
Ceaiul verde
Ceaiul verde si cel negru sunt obtinute din aceeasi planta, dar nu contin nici pe departe acelasi nivel de antioxidanti. Pentru a se obtine ceai negru, frunzele sunt fermentate si trec prin procesul de oxidare, pierzand astfel antioxidantii naturali.
Ceaiul verde, in schimb, nu este fermentat, pastrandu-si proprietatile antioxidante. Pentru a obtine o ceasca perfecta de ceai verde, foloseste apa la temperatura de 60-75oC. Daca folosesti apa clocotita, vei pierde aroma delicata a ceaiului verde, iar daca folosesti apa prea rece, aroma nu se va extrage pe deplin.
Gingko biloba
Protejeaza membranele celulare de actiunile daunatoare ale radicalilor liberi. Poate fi consumat sub forma de ceai sau supliment alimentar.
Seleniu
Seleniul este principalul mineral antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi. Sursele naturale de seleniu sunt germenii de grau, taratele, ceapa, pestele, ouale, branza de vaci, floarea soarelui (intreaga planta, nu doar semintele), spanac, linte, banane, caju.
Coenzima Q10
Organismul produce in mod normal aceasta coenzima, insa o poti gasi si la farmacie sub forma de supliment nutritiv.