Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie-uri

7 ingrediente esentiale ale bucatariei italiene

de la 20 Sep. 2022
7 ingrediente esentiale ale bucatariei italiene Savuroase si rafinate, mancarurile italiene sunt nelipsite din meniul restaurantelor din toata lumea, fie ele bistrouri sau localuri cu pretentii. Retetele din peninsula sunt preluate si, adeseori, reinterpretate de nume mari ale gastronomiei mondiale.
Tags: bucataria italianaingrediente esentialealimente de baza

Ceea ce face bucataria italiana atat de speciala sunt, in primul rand, ingredientele folosite. Desi felurile italiene de mancare difera de la o regiune la alta, exista, totusi, cateva alimente de baza care se consuma frecvent. Iti prezentam mai jos cateva dintre ele.

1. Uleiul de masline

Acesta este supranumit de italieni, mai in gluma, mai in serios, „aurul lichid”, tocmai datorita importantei deosebite pe care o are in gastronomia italiana. Este folosit in mai toate preparatele: aluatul traditional pentru pizza de casa, salate, diverse sosuri pentru paste, mancarurile scazute, felurile din peste si fructe de mare si lista poate continua. Multi locuitori ai peninsulei prefera sa se bucure de gustul pur al uleiului de masline doar cu paine proaspat scoasa din cuptor. 

2. Pastele

Sunt, poate, produsul cel mai cunoscut al acestei bucatarii. Mandri de traditia lor in fabricarea pastelor - traditie care merge pana in secolul al VIII-lea - italienii au plamadit aluatul de grau dur si apa intr-o sumedenie de forme, specifice diferitelor zone ale tarii: spaghete, fettuccine, ravioli, lasagna, fusilli, penne sau pappardelle, asta ca sa le enumeram doar pe cele mai cunoscute. Fierte in apa sarata, sunt baza unora dintre cele mai gustoase feluri de mancare.

3. Branzeturile

Fiecare sat, oras sau regiune din Italia are in propriul patrimoniu gastronomic o gama de branzeturi locale. In functie de preferintele locuitorilor sau de geografia zonei, ele pot fi tari, sarate, aspre la gust sau, dimpotriva, moi, dulci, potrivite pentru preparate de cofetarie. Sunt folosite peste tot in lume, iar numele lor ne e familiar: gorgonzola, mascarpone, taleggio, parmigiano, pecorino, ricotta sau burrata.

4. Rosiile

Italia cultiva peste trei sute de tipuri de rosii. Este, deci, normal ca acestea sa reprezinte unul dintre ingredientele de baza ale bucatariei italiene. Pomodorino, Principe Borghese, Beefsteak si San Marzano sunt doar cateva dintre soiuri. Sunt folosite pe scara larga in preparatele din peninsula, fie si daca ne gandim la cele cateva zeci de variante ale retetei de „pasta al pomodoro”, binecunoscutele paste cu sos de rosii. 

5. Vinul

Cu peste 500 de soiuri autohtone de vita-de-vie, productia Italiei reprezinta 20% din productia mondiala de vin. Calitatea este atat de ridicata, incat mai mult de jumatate dintre marcile de vin au mentiunea D.O.P. (Denumire de Origine Protejata) sau I.G.P. (Indicatie Geografica Protejata). Un pahar de vin de calitate, bine ales, acompaniaza perfect felurile de mancare, dar, la fel de bine, poate fi folosit si la pregatirea retetelor italiene. Adauga un strop de vin rosu in sosul bolognez, un pahar de vin de Lombardia in ossobuco sau putin vin alb la gatirea fructelor de mare si gustul se va schimba in mod miraculos.

6. Ciupercile

Folosite foarte des, ciupercile fac parte din ceea ce italienii numesc „cucina povera” - bucataria vremurilor grele. Aceasta cuprinde retete care contin cele mai simple si usor de gasit ingrediente: legume, ciuperci, cartofi si malai, pentru a da consistenta, ceapa, usturoi si ierburi aromatice pentru aroma. Finferli, chiodini, prataiolo sau binecunoscutele porcini sunt cateva dintre soiurile pe care italienii le gatesc, fie simplu, in tigaie, fie adaugandu-le pentru aroma in unele preparate mai complexe.  

7. Ierburi aromatice

Patrunjel, busuioc, rozmarin, salvie, oregano -  toate aceste ierburi aromatice sunt, probabil, cel mai frecvent folosite in bucatariile italiene. Patrunjelul este folosit aproape in orice fel de mancare, inclusiv asociat cu usturoi. Busuiocul da preparatelor prospetime, mai ales in salate, cel mai bun exemplu fiind salata caprese. Rozmarinul este nelipsit din fripturi si legume la gratar. Salvia este adesea folosita cu paste si gnocchi. Oreganoul uscat este mai aromat decat cel proaspat si este folosit mai ales in mancarurile din sudul Italiei si Sicilia.

Pentru ca sunt de mare ajutor in pregatirea diferitelor retete, este bine sa ai aceste ingrediente in camara, ca sa poti pune in farfuriile celor dragi parfumul si prospetimea gastronomiei italiene.

Sursa foto: Shutterstock


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016