Orice parinte isi doreste sa aiba o relatie buna cu copilul lui, inca de la inceput si pe tot parcursul vietii. Desi exista carti nenumarate despre cum sa iti cresti copiii, adevarul este ca fiecare parinte stie cel mai bine cum sa abordeze relatia cu copilul sau si cum sa faca in asa fel incat sa ii ofere cel mai bun traseu, asigurandu-i cele mai bune perspective. Sa trebuiasca sa iti pedepsesti copilul nu a fost niciodata un lucru de dorit.
Cu toate acestea, pedepsele au consecinte reale asupra comportamentului copilului. Probabil copilul se va supara pe tine si va intelege exact de ce faci lucrurile in maniera respectiva. Va trebui sa fii mereu pregatit sa gasesti alternative pentru ca, aparent, ce am cunoscut pana acum, nu are un efect benefic pe termen lung, in dezvoltarea copilului.
Cu siguranta ca si sistemul de recompensari, de exemplu, este unul care functioneaza, insa pana la un anumit punct. Toate aceste metode limiteaza. Copiii au de fapt nevoie de metode disciplinare care sa fie adaptate varstei lor.
Iata cateva dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont:
Regulile si motivele din spatele lor trebuie sa fie clare
Parintii vor incerca sa ajute copilul atunci cand acesta este temator sau suparat
Respectul pentru parerea copilului este obligatoriu, chiar daca impresia lui nu este impartasita de parinti.
Copilul trebuie incurajat sa vorbeasca despre ceea ce simte
Consecintele incalcarii regulilor trebuie sa fie clare si cunoscute de catre copil inainte ca acestea sa fie inculcate
Parintii trebuie sa discute cu copiii despre consecintele unui comportament bun sau rau
Consecintele nu trebuie niciodata sa fie pedepse, aratat cu degetul, tipat, poreclit sau orice alta variant neadecvata.
Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le retinem atunci cand vrem sa stabilim o disciplina care sa functioneze. Este important ca cei mici sa stie regulile casei si ce bariere nu pot trece.
De asemenea, trebuie sa fie constienti de importanta consecintelor, ca urmare a comportamentului lor. Disciplina nu trebuie niciodata sa implice violenta, si trebuie sa faca intotdeauna loc timpului liber si relaxarii. Fiecare dintre noi are nevoie de asta, iar parintele trebuie doar sa creeze pentru copil mediul potrivit pentru experimentare si dezvoltare.