Zilele posomorate de toamna, oboseala, rutina zilnica, toate acestea iti pot amplifica starea de somnolenta pe care o resimti peste zi. Daca insa ai ajuns la nivelul la care aceasta devine suparatoare si te impiedica sa iti duci la capat sarcinile si sa fii la fel ca inainte, atunci poate ca este vorba despre mai mult decat o simpla stare de somnolenta.
Inainte de a incepe sa faci o serie de analize si de a apela la ajutorul specialistului, este nevoie sa iti monitorizezi starile. Cu alte cuvinte, sa incepi sa iti notezi cand apare starea respectiva, care au fost obiceiurile tale inainte ca aceasta sa debuteze si cum te-ai simtit pe parcursul zilei.
De exemplu, dupa masa de pranz este foarte posibil sa ni se faca somn, pentru ca intreaga energie a organismului este canalizata pe digestie, circulatia catre restul corpului producandu-se mai lent.
Pot fi si alte motive in urma carora sa resimti aceasta stare: probleme cu rinichii – in unele cazuri, problemele severe cu rinichii pot genera frisoane atat de puternice incat acestea pot fi urmate rapid de adormire, din nevoia organismului de a conserva cat mai mult si mai bine energia necesara supravietuirii. Care pot fi, deci, cauzele starii de somnolenta?
Un somn neodihnitor seara
Este cel mai intalnit motiv de oboseala sau de somnolenta – pur si simplu nu te odihnesti suficient, sau suficient de bine. Nu intotdeauna uitatul la film seara ajuta, asa cum poate adormitul cu castile in urechi poate fi, de fapt, un factor de stres nu unul de relaxare. Stresul este un alt motiv pentru insomnii si lipsa unui somn odihnitor.
Apneea in somn
Aceasta este o conditie medicala in care se produc intreruperi in procesul de respiratie, partial sau complet, in timpul somnului. Pot exista sute de astfel de intreruperi pe parcursul somnului, iar acestea impiedica organismul sa se refaca pe parcursul noptii. Daca problemele cauzate de apnee devin greu de gestionat, este important sa ceri sfatul unui medic.
Sindromul de oboseala cronica
Este o conditie care iti poate genera stari de oboseala, extenuare sau somnolenta. Este asociat adesea cu dureri musculare, iar uneori poate fi cauzat de apnee. Adesea afecteaza calitatea vietii in mod semnificativ.
Sindromul picioarelor nelinistite
Afectiunile care cauzeaza miscari excesive in timpul somnului pot face sa te simti obosit a doua zi. Cea mai comuna conditie este sindromul picioarelor nelinistite. Este o afectiune caracterizata de o senzatie ciudata la nivelul picioarelor si nevoia de a te misca. Persoanelor care sufera de aceasta afectiune le este adesea greu sa adoarma.