Venirea toamnei aduce cu sine o vreme considerabil mai rece, mai ales ca in ultimii ani trecem printr-o serie de schimbari climatice care fac din toamna si primavara simple perioade de tranzitie de la vara la iarna.
Oricat de bine ai sti sa te imbraci, este aproape imposibil sa reusesti sa gasesti solutia ideala in conditiile in care diferentele de temperatura dimineata/seara sunt mari. Din aceasta cauza, se intampla adesea sa racim. Cum simptomele sunt neplacute, iar timpul ne permite parca din ce in ce mai putin sa fim nefunctionali, este bine sa stim cum sa intervenim la timp pentru a nu lasa raceala sa evolueze negativ.
In primul rand trebuie facuta diferenta intre raceala si gripa, in cazul gripei fiind necesara diagnosticarea corecta si urmarea unui tratament medicamentos. Pentru raceala insa, lucrurile sunt mai simple si avem mai multe sanse sa ne descurcam cu ea prin cateva metode simple.
Simptomele racelii vs simptomele gripei
Raceala se manifesta adesea prin culoarea galben-verzuie a mucusului, nas infundat, dureri in gat, stranut si tuse. Desigur, pot aparea dureri de cap, stare de ameteala sau lacrimarea ochilor.
Spre deosebire de raceala, gripa prezinta simptome precum febra aparuta brusc (39-40 grade), oboseala, transpiratie abundenta, tuse seaca si dureri musculare. Asadar, aceasta deosebire fiind clara, cum putem interveni rapid in cazul debutului unei raceli?
Consuma multe lichide
Raceala, ca orice alt stres care actioneaza asupra corpului, afecteaza pofta de mancare, iar durerea in gat te poate determina sa eviti inclusiv sa bei apa. Sunt doua greseli care trebuie evitate si in acelasi timp doua sfaturi de care sa tii cont.
Prin alimentatie (sanatoasa), corpul beneficiaza de nutrientii necesari pentru o buna functionare in aceasta perioada in care trebuie sa lupte, iar lichidul (fie ca este supa calda, ceai, apa) ajuta, prin membrane mucoase hidratate corespunzator, sa elimine agentii patogeni din caile respiratorii. In acelasi timp, prin consumul optim de lichite sunt eliminate toxinele din organism, cele care contribuie la starea de rau.
Odihneste-te suficient
Starea de somnolenta apare imediat atunci cand suntem pe cale sa racim. Este primul semn ca organismul isi foloseste resursele pentru a lupta contra pericolului reperat.
Poate ca nu poti intotdeauna sa te odihnesti cum ar trebui, insa cu siguranta poti alege sa te culci devreme seara si sa renunti la orice te-ar putea distrage: televizor, laptop, etc. Un somn odihnitor este esential in preventie si recuperare.
Evita stresul
Nu este vorba doar despre stresul de la locul de munca, ci si de tutun, alcool, nopti albe, mancat excesiv si orice alta forma de abuz asupra organismului. Stresul afecteaza sistemul imunitar, iar eficientizarea acestuia este caramida de baza in tratarea afectiunilor de orice fel.
Consuma o lamaie pe zi
Se spune ca vitamina C face bine in cazul racelii si a gripei, insa mai mult de atat, pe langa faptul ca iti ofera o senzatie de prospetime de care ai atata nevoie in aceasta perioada, stimuleaza si urinatul.
De asemenea, poate fi o modalitate mai buna de a consuma apa cu lamaie daca iti este in general dificil sa consumi lichide. O mai poti folosi in ceai sau salate, deci nu ai nici un motiv serios pentru a o evita.