La ce te gandesti prima data cand auzi cuvantul focus? La atentia si concentrarea de care trebuie sa te folosesti pentru a face un anumit lucru?
La motivatia pe care trebuie sa o ai pentru a termina un raport fara sa te uiti din 5 in 5 minute la telefon? Sau este vorba despre a sta in liniste totala, departe de orice distragere, astfel incat sa poti studia sau sa te poti pregati pentru un interviu important?
Cu siguranta ca ai fost pus in nenumarate randuri in situatia de a trebui sa te concentrezi cat mai bine si nu ti-a fost usor sa reusesti acest lucru. Este de fapt chiar complicat sa te poti concentra cu adevarat, pentru ca iti iese din ce in ce mai bine pe masura ce petreci timp tot mai mult facand acel lucru. Iar pentru a ajunge sa fii capabil sa maresti durata concentrarii, trebuie sa ai o vointa considerabila de a renunta la orice te-ar putea distrage.
Devine si mai greu sa te concentrezi atunci cand este agitatie sau ai multe probleme la care te gandesti obsesiv. Practic, aglomeratia din mintea ta face ca lucrurile sa iti scape de sub control. Cum poti face sa recapeti controlul si sa reusesti ce iti propui?
Stabileste-ti un obiectiv clar
Este bine sa stii de la inceputul zilei ce ai de facut si sa incerci sa iti clarifici tot mai mult cum ar trebui sa iti dozezi energia si concentrarea. Poti incepe cu lucruri marunte e care sa le duci la bun sfarsit. In felul acesta nu doar ca vei avea sentimentul ca ai reusit sa duci o sarcina la bun sfarsit inca de la inceputul zilei, dar vei putea inclusiv sa ai startul acela care te motiveaza sa perseverezi.
Incearca sa reusesti cat mai multe astfel de inceputuri reusite si lucrurile se vor schimba in bine in timp. Este nevoie de exercitiu si perseverenta, pentru ca a te concentra reprezinta un proces ce implica multe resurse, iar tu trebuie sa inveti care iti sunt limitele si ce te stimuleaza cu adevarat.
Este important sa ai un obiectiv clar, pentru ca in felul acesta, si drumul ti se va parea mai scurt pe masura ce devine mai limpede. A reusi sa te concentrezi, in sine, nu este un scop. A iti indeplini obiectivul la sfarsitul zilei, este.
Pauzele mici si dese nu sunt neaparat cheia marilor succese
Daca iti fragmentezi prea mult timpul, mai ales in prima parte a zilei, irosesti energia de inceput care poate sa iti salveze ziua si in acelasi timp, iti pui piedici in a incerca sa gasesti concentrarea pe care o cauti.
Este important sa atingi perioade mai lungi de concentrare si de munca efectiva pentru ca doar asa vei fi constient de proces in sine. Altfel, o pauza scurta o va cere pe urmatoarea si tot asa, iar tu nu vei reusi sa faci nimic concret.
Nu te lua prea in serios
Atunci cand te gandesti prea mult la un lucru si incepi sa il intorci pe toate partile, incepe sa te sperie. Renunta la a te mai analiza, gandi, comporta ca si cand toata lumea sta cu ochii pe tine. Incearca sa iti faci treaba fara a considera ca esti in permanenta contra cronometru. Treaba trebuie facuta repede, dar si bine. Da-ti timpul necesar si dedica-te cauzei pentru care si astazi te-ai ridicat din pat.