Ce este ipohondria? Milioane de oameni traiesc zilnic cu frica ca vor dezvolta o boala grava la un moment dat. Acestia se concentreaza pe ceea ce simt si dau importanta majora oricaror simptome, astfel ca ajung adesea la spital pentru a mai face un set de analize.
Pe de o parte, avand in vedere ignoranta in care traiesc atatea alte milioane de oameni care nu se trateaza si nu se intereseaza de propria sanatate, a fi ipohondru nu e atat de rau pt tine (si mai ales pentru ceilalti), pentru ca vei fi mereu cu analizele la zi si vei sti in permanenta care iti este starea de sanatate.
Cu toate acestea, un rezultat bun nu este intotdeauna reconfortant pentru un ipohondru, ci un semn de intrebare in privinta veridicitatii analizei facute. Care sunt deci semnele ca esti pec ale sa devii ipohondru?
Ai impresia ca faci ce trebuie pentru sanatatea ta
Cu siguranta ca este important sa iti faci analize in mod frecvent, insa daca te surprinzi in ipostaza de a iti face analize peste analize, fara ca acest sir sa se termine vreodata, cu siguranta ca trebuie sa iti pui un semn de intrebare.
Te indoiesti de aptitudinile medicilor
Unui ipohondru i se va parea mereu ca medicul omite ceva, ca nu este atent, ca este ignorant ori insufficient pregatit, astfel ca mereu va fi tentat sa ceara si o a doua parere.
Ai impresia ca orice interactiune cu ceilalti te expune pericolelor
Daca relatiile cu cei de langa tine s-au schimbat, poate fi si din cauza afectiunii de care suferi. O persoana ipohondra isi da seama de irationalul situatiei, insa nu poate sa blocheze neaparat un comportament care pare ca are rolul de a asigura sanatatea pe termen lung.
Daca dintr-o data iti este dificil sa bei din acelasi pahar cu un prieten, sa mananci din aceeasi farfurie, sa speli rufele la comun sau sa dormi in acelasi pat, inseamna ca sunt sanse destul de mari sa fii ipohondru.
Te speli obsesiv pe maini
Daca ai ajuns sa ai mereu sticla de spirt si sapunul la indemana, esti intr-o situatie delicata pe care trebuie sa o constientizezi. Uneori se intampla ca toate aceste frici sa aiba la baza evenimente traumatizante, ca de exemplu mersul periodic prin spitale cu cineva drag sau pentru o problema personala, etc.
Chiar daca motivul este unul real si cat se poate de firesc, ceea ce face mintea ta cu informatia respectiva este nefiresc. Nu este ok sa te speli pe maini dupa fiecare actiune pe care o faci. In primul rand pentru ca distrugi si stratul bacterian care te ajuta impotriva infectiilor de orice fel, si apoi pentru ca gestul in sine te va obisi psihic cu timpul si va antrena alte probleme dupa sine.