Stresul pe parcursul unei zile se acumuleaza gradual si tinde sa atinga cote ridicate in situatii care se permanentizeaza. Reactia organismului la stres difera de la persoana la persoana.
Oricat de bine crezi ca gestionezi stresul, la un moment dat se va intampla sa clachezi daca nu ai grija de tine si nu adopti un stil de viata care sa te ajute sa faci fata provocailor zilnice dar si ingrijorarilor care tin de perspectivele pe care trebuie sa le ai zilnic pentru a putea privi inainte cu incredere.
Stresul poate fi perceput de organism in felurite moduri: stres poate fi rapiditatea cu care trebuie sa faci lucrurile dar in egala masura, si un program intens de exercitii fizice dupa o zi lunga. Organismul are nevoie de odihna, astfel ca nu este important doar sa faci lucruri care te relaxeaza, ci si sa reusesti sa te odihnesti suficient. Cum poti elibera din tensiunea de peste zi? Iata cateva metode:
Pretuieste somnul
Somnul ajuta la refacerea organismului mai mult decat oricare alta activitate. El este esential pentru a functiona adecvat si a iti duce sarcinile zilnice la bun sfarsit. Este indicat sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte, in functie de varsta si nivelul de activitate pe care il ai, dar si de starea de sanatate. Daca dormi prea mult, nu inseamna ca te odihnesti mai bine, iar daca dormi mai putin, vei resimti cele cateva ore in minus la un moment dat.
Cel mai important este sa iti stabilesti o ora de somn pe care sa o respecti ca atare in fiecare zi. Rutina atunci cand vine vorba de odihna, este esentiala. Nu te poti odihni corespunzator daca nu o urmezi ca atare. De asemenea, este important sa nu adormi cu televizorul aprins sau muzica in casti, pentru ca nu vei reusi sa te odihnesti asa cum trebuie.
Cel mai bine este sa iti induci somnul prin tot felul de activitati, precum cititul sau ascultatul muzicii in surdina, la care sa renunti atunci cand simti ca incepi sa te relaxezi si sa adormi.
Fa ce iti place
Spuneam mai devreme ca somnul este esential si ca nu trebuie sa faci doar activitati care te relaxeaza. Pe de alta parte, nu trebuie sa renunti la ele, pentru ca in felul acesta te destresezi si echilibrezi balanta energetica.
E bine sa faci ceea ce iubesti si realizezi cat de important e acest lucru mai ales atunci cand nu mai ai timp sa faci si ceea ce iti place. Nu renunta niciodata la pasiunile tale, ci cultiva-le si ajuta-le sa creasca. Ele te definesc si iti dau energia necesara de a merge inainte si de a te bucura de micile placeri ale vietii.
Calatoreste
Este adevarat ca si vacantele pot fi obositoare, insa de cate ori nu simti nevoia sa iei o pauza si sa te deconectezi total de la realitatea care parca te sufoca uneori? Explorarile ne ajuta sa schimbam registrul si sa ne asumam roluri pe care aproape ca le-am uitat.
Vazand lumea, renunti la a te concentra exclusiv pe tine si incepi sa devii mai constient de propria persoana, prin altii. De cele mai multe ori, efectul este unul benefic, chiar daca dupa o astfel de sesiune ajungi acasa poate mai obosit decat ai plecat. Pe termen lung insa, este o oboseala care iti face bine, asa ca nu inceta sa accepti noi provocari.