A fi productiv nu inseamna a petrece ore intregi facand un anumit lucru, ci a descoperi cea mai scurta cale catre a face mult si bine ce ai de facut. Cu toate acestea, productivitatea este adesea influentata de prea multi factori care ne afecteaza mai mult sau mai putin starea generala.
Nu este usor sa fii productive cand esti racit, de exemplu. Sau nu este usor sa fii productiv atunci cand ai o problema personala: ai pierdut pe cineva drag, te-ai despartit recent, etc. Uneori, nimic nu trebuie sa interfereze pentru ca nivelul de performanta sa fie unul scazut. Ce poti face pentru a evita problemele sau pentru a gestiona corect aceste fluctuatii?
Odihneste-te suficient
Odihna este extrem de importanta atunci cand vine vorba despre productivitate. O minte neodihnita nu va reusi niciodata sa faca fata cu brio unui volum mare de munca, in conditii de concentrare pe termen lung.
Ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca dormi macar 6-7 ore pe noapte si ca nu pierzi nopti multe la rand in oras. Este important sa te distrezi si sa te destresezi, insa nu trebuie sa exagerezi cu acest lucru. In cel mai rau caz, poti pastra iesirile pentru weekend, avand in vedere ca a doua zi vei putea recupera orele de somn.
Stabileste-ti niste obiective clare zilnice
Dimineata este bine sa iti faci planul de bataie pentru ziua in curs, daca nu cumva ai fost proactiv si ai reusit sa faci acest lucru inca din seara precedenta. Este necesar ca obiectivele stabilite sa poata fi atinse sis a nu puna prea mare presiune pe tine.
Sentimentul de reusita este unul foarte placut si da incredere oricui ca face bine ce face. Pentru cresterea productivitatii, acest sentiment este foarte important, caci el tine motivatia treaza.
Nu te teme de esec/greseala
Esecul sau greselile sunt specific oricui munceste. Daca nu incerci, nu gresesti, se zice. Este adevarat ca greselile nu sunt de dorit niciodata, insa daca totusi ele se intampla, invata sa iei ce este mai bun din ele.
Incepe cu lucruri usoare si continua cu ce e mai greu, pentru a termina cu ce e mai usor
Cam asta ar fi secretul unei zile productive. Este important sa incepi ziua cu o sarcina foarte usoara, pentru a iti intra in ritm si a avea din prima sentimentul ca ai reusit sa faci anumite lucruri. Ulterior este bine sa continui cu sarcinile dificile, in prima parte a zilei.
In felul acesta vei fi capabil sa te concentrezi la ce este de facut – este cunoscut faptul ca capacitatea de concentrare scade in a doua parte a zilei. Ziua se poate incheia cu o alta sarcina care sa necesite doar putin efort, dar care sa fie dusa la bun sfarsit.
Mananca echilibrat
Poate ca nu pare important, insa este. Mancarea reprezinta combustibilul pe care il folosim pentru o buna functionare, astfel ca este important ce mananci, cat si cand. Pentru o odihna asa cum trebuie, este important ca seara sa mananci cat mai putin, iar pentru o zi plina de energie, sa consume cat mai multe fructe si legume proaspete.