Trecerea timpului isi pune amprenta peste fiecare parte a corpului nostru. Creierul este si el vizat. Specialistii sustin ca acest proces de imbatranire poate fi incetinit prin intermediul hobbyurilor pe care le avem.
Daca sportul aduce beneficii atat sanatatii fizice cat si celei psihice, exista o serie de alte activitatii care antreneaza si mentin creierul activ si sanatos.
Iata cateva dintre ele:
Cititul
Indiferent de tipul de materiale pe care iti place sa le citesti, specialistii sustin ca cititul imbunatateste functionarea creierului. Acesta stimuleaza capacitatea de a identifica probleme si a gasi solutii, pe masura ce creierul este hranit cu informatie noua.
Cititul imbunatateste memoria si imaginatia. In vremea in care informatia exista la tot pasul si este adesea preluata mai mult decat imaginata de noi insine, cititul ofera beneficiul de a iti face propriile scenarii si de a evada din lumea reala pentru a pasi in cea pe care ti-o doresti.
Este o varianta la indemana care poate elimina tristetea, starea de nervozitate sau cea de plictiseala. De asemenea, datorita faptului ca poate fi exersat oriunde si oricum, cititul este acel gen de hobby la care poti fi sigur ca nu vei renunta usor, sau cel putin, nu pentru ca iti doresti.
Adesea, programul incarcat este ceea ce ii determina pe oameni sa citeasca tot mai putin.
Practicarea unui instrument muzical
Invatarea unui instrument muzical nu este doar o activitate placuta, ci si una care aduce contributii majore in privinta activitatii creierului. Muzica stimuleaza activitatea cerebrala si are puterea de a genera emotii complexe si stari psihologice variate.
Specialistii sustin ca, in egala masura, ascultatul muzicii contribuie la cresterea capacitatii de memorare.
Pe de alta parte, invatarea unui instrument muzical te ajuta sa fii mai calm si mai perseverent, deoarece procesul in sine este unul de lunga durata, care implica un efort considerabil. Capacitatea de concentrare are de asemenea de castigat.
Gatitul
Multi dintre noi considera ca gatitul este mai degraba o pierdere de timp, din acest considerent alegand de cele mai multe ori mesele frugale.
Totusi, pentru cei pasionati, gatitul are rol terapeutic. Acest hobby este usor de practicat si incurajeaza alegerea unui stil de viata sanatos, secretul stand in placerea de a pregati meniuri variate sau de a crea altele noi.
Gatitul dezvolta si capacitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp, de a masura si urma reguli si de a lua decizii rapide.
Calatoritul
Cu siguranta ca unul dintre obiectivele pe care ti le propui la inceput de an este acela de a calatori intr-un anumit loc.
Ai putea face din aceasta un hobby in sine, programandu-ti periodic cate o calatorie in locuri in care nu ai mai mers pana atunci. Aceasta este una dintre cele mai ample si educative activitati, invatand si descoperind prin explorare oameni si locuri noi.
Indiferent ca este o reusita sau un esec, o astfel de experienta te poate invata lucruri inedite, pe care ti le vei aminti cu drag peste ani.