In momentul in care incepi sa fumezi chiar si ocazional, acesta devine un obicei, prin simpla repetitie. Daca initial o faci de distractie, vor aparea apoi momente cand o vei face din cauza ca esti nervos, ori din cauza ca ai avut o zi obositoare. Orice obicei care este asociat unor stari emotionale negative, devine in timp un obicei nesanatos.
Nu este doar cazul tigarilor, este si cazul mancatului pe fond nervos, a consumului de cofeina sau de zahar. Doar tarziu vei realiza ca lucrurile au scapat de sub control, iar atunci cand vei face lucrul acesta, vei fi tentat sa exagerezi chiar cu viciul respectiv. Totusi, chiar daca nu ajungi in aceasta faza si reusesti sa mentii fumatul de ocazie, exista o serie de riscuri la care te supui.
Cercetatorii americani au descoperi faptul ca fumatorii de ocazie au aproape aceleasi probleme de sanatate ca si cei care fumeaza in mod frecvent. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 40.000 de participanti. Unul din 10 participanti la studiu este tanar si este deja pe cale sa dezvolte o serie de afectiuni cardiace. De asemenea, toti fumatorii se expun unor afectiuni precum hipertensiunea arteriala si colesterolul crescut.
Efectele nocive merg insa mult mai departe, pentru ca obiceiul de a fuma este in neconcordanta cu o serie de obiceiuri sanatoase pe care probabil le pui in plan secund sau le ignori cu desavarsire. Este vorba despre miscarea fizica, despre adoptarea unui stil de viata sanatos si a unui regim alimentar in concordanta si antrenarea in obiceiuri dintre cele mai nepotrivire, precum sedentarismul si pierdutul noptilor in oras.
Cum poti verifica daca lucrurile iti scapa de sub control?
Analizeaza-ti comportamentul in perioadele de stres
Daca simti nevoia sa fumezi o tigara pentru a te linisti, inseamna ca te indrepti catre directia nedorita.
Analizeaza frecventa fumatului
Fumezi totusi rar, dar mai des decat de obicei, sau ai reusit sa mentii acelasi numar de tigari pe perioada unei saptamani? Daca simti ca numarul creste, cel mai bine e sa incepi sa consideri dependenta, pentru ca doar constientizand poti actiona.
Petreci mai mult timp prin baruri si cluburi
Daca incepi sa petreci tot mai mult timp prin astfel de locuri, sunt sanse sa fumezi mai mult decat de obicei, din cauza contextului care este de asa natura. Mai mult, daca incepi sa petreci mai mult timp cu fumatorii decat cu nefumatorii, mai ales atunci cand se ia initiativa iesirii la o tigara, trebuie sa iti dea de gandit.
Iti spui ca poti renunta oricand, dar nu o faci
Este cea mai comuna minciuna pe care cei care fumeaza ocazional si-o spun. Ei refuza sa vada obiceiul ca pe o dependenta si au impresia ca pot renunta oricand la cele cateva tigari. Cu toate acestea, niciodata nu o fac sau o fac doar cu ideea de a isi demonstra ca pot, gandindu-se ca se vor putea apuca din nou.
Nu este o atitudine corecta fata de tine si organismul tau, iar daca stresul este cel care iti face asta, trebuie sa descoperi alte metode mai putin nocive de a te relaxa.