Alergatul este un sport mintal. Uneori, gandurile negative pot sta in calea unei potentiale zile bune, transformand-o intr-una mediocra. Iti spui tie insuti ca nu vei reusi sa alergi mai repede, ca esti un alergator slab sau ca esti prea obosit pentru inca o tura.
Acest lucru ni se intampla tuturor, sau cel putin oricarui om care a facut sport la un moment dat si a incercat sa ajunga la niste rezultate. Exista insa anumite trucuri pe care le poti face pentru a iti controla gandurile si a iti imbunatati performanta. Alaturi de acestea, exista si o serie de detalii carora trebuie sa le acorzi atentie daca vrei sa faci din jogging un obicei. Iata cateva dintre ele:
Hidrateaza-te inainte
Chiar si o usoara deshidratare iti poate afecta performanta atunci cand alergi. Deficitul de apa iti poate subtia sangele si face inima sa munceasca mai mult. Asigura-te ca ai baut apa inainte de a incepe cursa.
Incalzeste-te inainte
Pentru a face o cursa cat mai buna este esential sa te incalzesti bine inainte. Miscarile de rotatie, incalzirea articulatiilor si a muschilor te vor ajuta sa intri in ritmul dorit. Pune accent pe coapse, glezne si plamani. Un alergator bun are un torace puternic!
Incalzindu-te, vei evita si posibilele accidentari. Se considera ca 72% dintre alergatorii de performanta se accidenteaza la un moment dat de-a lungul carierei, iar principalele parti ale corpului care au de suferit sunt soldurile. Asadar, pune accent pe antrenarea acestora inainte de a porni in cursa.
Incalta-te adecvat
Pentru acest tip de activitate, incaltamintea este foarte importanta si poate face o diferenta majora intre competitori. Daca incaltarile te strang sau te fac sa te simti inconfortabil inca inainte de a incepe, gandeste-te cum va fi dupa 1 ora de alergat. Apeleaza la ajutorul unui specialist si alege adidasii potriviti pentru tine.
Concentreaza-te pe linia de sosire:
Gandeste-te la acest lucru daca esti intr-o cursa oficiala, sau concentreaza-te pe obiectivul propus daca te afli in timpul unui antrenaent.
Ultimele studii arata faptul ca persoanele care se concentreaza pe linia de sosire si mai putin la imprejurimi, alearga mai repede si percep distanta ca fiind mai scurta. Aceasta metoda nu functioneaza doar in cazul alergatorilor, ci si in cazul ciclistilor, de exemplu. Poti de asemenea sa iti iei mini-repere, pe durata cursei, pentru a face lucrurile mai simple.
Vorbeste cu tine insuti
Chiar daca poti parea putin nebun, nu conteaza, pentru ca vei putea astfel sa iti mentii echilibrul interior, pe cand ceilalti alergatori vor fi obositi. Potrivit ultimelor studii, o mantra buna este scurta, pozitiva, instructiva si alcatuita din cuvinte care te indeamna la actiune.
Indoiala si distragerea pot aparea in orice moment, mai ales pe fondul oboselii fizice, astfel ca trebuie sa stii cand apare momentul propice pentru a te motiva astfel.
Nu confunda oboseala mentala cu oboseala fizica
Cercetarile arata faptul ca oboseala mentala poate afecta performanta fizica. Este posibil sa poti pacali mintea astfel incat sa ii permita corpului sa munceasca mai mult. Chiar si simpla constientizare a faptului ca incepi sa obosesti ar trebui sa te determine sa fortezi tot mai tare.