La inceput de an poti face un lucru bun pentru organismul tau si anume, sa renunti la zahar. Daca esti genul de persoana care consuma cate o ciocolata o data atunci cand este stresat, sau care mananca pe fond nervos, inseamna ca stii ce presupune sa fii dependent de dulciuri.
Practic, te invarti intr-un cerc vicios, din care fac parte stresul, zaharul si kilogramele in plus. Lipsa ta te vointa este posibil sa devina vizibila prin cresterea in greutate, insa, pe termen lung, pot aparea o serie de boli care iti pot semnificativ sanatatea.
Cum renuntam la zahar la inceput de an? Printr-un proces de durata care va fi lung si va implica multa vointa, insa merita sa faci acest lucru pentru tine. Iata cateva sfaturi utile:
Este bine sa renunti la zahar de tot, nu sa reduci cantitatea
Indiferent cat de multe dulciuri te-ai obisnuit sa mananci zilnic, in momentul in care iei decizia de a renunta, este indicat sa reduci la zero numarul acestora.
Oricum, zahar exista in majoritatea alimentelor pe care le consumam, de la mezeluri la paine, mustar sau alte produse alimentare. Incearca insa sa elimini din start dulciurile de orice fel, pentru ca altfel vei fi tentat sa exagerezi, daca iti permiti mici momente.
Creste nivelul de serotonina in alte moduri
Serotonina, cunoscuta drept hormonul fericirii, poate fi crescut prin dieta, exercitiu fizic si odihna suficienta. Atunci cand nivelul este unul optim, resimti mai putin nevoia de dulce.
Foloseste inlocuitori naturali pentru zahar
Ai la dispozitie o serie de alte variante pentru zilele in care iti este pofta de ceva dulce. Stevia este un indulcitor natural care contine zero calorii si este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. De asemenea, poti incerca mierea sau pasta de curmale, pentru a indulci natural orice prajitura.
Hidrateaza-te adecvat
Uneori ti se poate parea ca organismul are nevoie de zahar, cand de fapt, esti deshidratat si are nevoie de apa. Pentru ca organismul sa functioneze normal si sa nu simti senzatia permanenta de dulce, este important sa te hidratezi adecvat, consumand cel putin doi litri de apa zilnic.
Adopta un stil de viata sanatos
Atunci cand faci dintr-o data sau treptat mai multe lucruri benefice pentru organism, vei fi mai motivat sa rezisti tentatiei de a manca dulce. Sportul de cateva ori pe saptamana, o dieta echilibrata alcatuita din fructe si legume proaspete, hidratarea adecvata, toate acestea te vor ajuta sa iti schimbi de fapt stilul de viata, iar in momentul in care va trece deja o buna perioada fara a consuma zahar, iti va fi tot mai usor sa te obisnuiesti.
Nu cumpara dulciuri si produse care contin mult zahar
Daca vei avea in casa astfel de produse, cu siguranta iti va fi mult mai greu sa rezisti tentatiei. Incearca sa folosesti variantele amintite mai sus si sa renunti la a da bani pe asa-zisele sucuri naturale, bauturi carbogazoase, produse de patiserie si dulciuri.