Sunt studii care arata faptul ca oricine ajunge in situatia de a incepe o dieta, va renunta la un moment dat. Cu totii ne dorim acel corp impecabil pe care sa il scoatem in lume fara nici un complex (de greutate cel putin).
Cu toate acestea, chiar si in cazul dietelor, lucrurile nu functioneaza peste noapte. Problema cu dietele de slabit este ca ele functioneaza dar nu pot fi mentinute pe termen lung, adica nu poti face un stil de viata structurat pe dieta pe care ai inceput-o la un moment dat. De aceea, problema se pune in ce masura poti sa te mentii ulterior la greutatea dorita.
Dietele ne fac in general nefericiti – desigur, atunci cand rezultatele incep sa se vada, lucrurile se schimba. Insa teama ca acele kilograme vor fi recuperate, exista. De ce ar trebui sa acorzi mai multa atentie dietelor si felului negativ in care acestea te pot afecta pe termen lung?
Dietele nu te ajuta sa te mentii pe termen lung
Ideea dietelor este sa te determine sa pierzi un anumit numar de kilograme pe o perioada determinata. Ele implica adesea un program restrictiv de alimentatie, astfel ca nu pot fi variante pe termen lung, in ciuda faptului ca de multe ori pot propune alimente si variante de mese care sa fie in regula.
Mereu va exista insa acel ceva care iese din tipare si care va accelera procesul. Intrebarea este ce vei face la finalul dietei, pentru ca este mai usor sa slabesti decat sa te mentii si acolo incepe cu adevarat schimbarea stilului de viata.
Mai mult de atat, din dorinta mare de a slabi, unii dintre noi apeleaza la o serie de diete severe care pe termen lung afecteaza sanatatea. Nu doar ca vei pune la loc kilogramele date jos initial, dar este posibil sa castigi inca si mai multe si dezvolti si o serie de probleme medicale. Pe langa toate acestea, depresia poate si ea sa isi faca aparitia.
Dietele nu te fac fericit
Satisfactia temporara de a slabi este singurul beneficiu major pe care o dieta in poate aduce, pe langa pierderea unui numar de kilograme (mai ales atunci cand conditia medicala face acest lucru necesar). Cu toate acestea a te concentra exclusiv pe felul in care arati, este o problema. Cu totii imbatranim, oricat de mult ne-am dori sa nu fie astfel, iar corpul se schimba, metabolismul este altfel, ceea ce putem sau nu putem manca se definitiveaza.
Oamenii vor adesea sa fie slabi pentru ca ei cred ca prin asta, pot sa controleze mai usor o prima impresie pe care o fac, relatiile pe care le dezvolta, stima de sine, etc.
Sa citesti zilnic carti despre diete, sa numeri caloriile, sa obsedezi asupra grasimii din corp, toate acestea sunt lucruri care te consuma si te afecteaza negativ. Incearca sa adopti mai degraba un stil de viata sanatos si rezultatele vor aparea, chiar daca putin mai incet.
Slabitul nu te face neaparat mai sanatos
Desigur, acolo unde obezitatea este morbida, cu siguranta ca a slabi joaca un rol esential in starea de sanatate. Cand problema nu este insa una medicala, a slabi mai mult nu te face neaparat mai sanatos.
Studiile arata faptul ca oamenii care au doar cateva kilograme in plus peste greutatea lor normal, traiesc la fel de mult ca cei cu o greutate normala. Fetele tind adesea sa exagereze in acest sens si sa isi propuna o greutate mult sub ceea ce ar trebui, motiv pentru care incep sa dezvolte o serie de afectiuni mai dificil de controlat decat niste kilograme in plus.