Iti venim in ajutor cu o serie de zece sfaturi pentru a reusi sa reduci consumul de sodiu.
1. Consuma alimente cu continut redus de sodiu sau fara adaos de sare ( de exemplu, conservele de legume si cerealele fara adaos de sare);
2. Gateste picant, aromat in loc de sarat. Poti folosi o mare varietate de plante aromatice, condimente, vin, lamaie sau otet.
3. Nu mai tine solnita pe masa. Daca nu reusestisa faceti acest lucru, foloseste un inlocuitor de sare pe baza de plante.
4.Citeste cu atentie etichetele produselor pentru a identifica alimentele bogate in sodiu siselectati pentru consum varietatile cu continut scazut de sodiu.
5.Modifica retetele in modul urmator:
Injumatateste cantitatea de sare indicata.
Foloseste suc de lamaie, otet, condimente si plante aromatice pentru aroma.
Inlocuieste ingredientele bogate in sare - si sodiu - cu alternative cu continut redus de sodiu.
6.Limiteaza consumul de mustar, ketchup, muraturi si sosuri pe baza de ingrediente sarate.
7.Evita sosul de soia, sosul teiyaki si glutamatul de sodiu (MSG) sau folositi versiunile cu continut redus de sodiu ale acestor produse.
8.Consuma mai multe alimente integrale, neprocesate. Limitati consumul de alimente procesate, conservate, preambalate si semipreparate.
9.Evita consumul de alimente afumate (cascaval, carnati, sunca), alimente in saramura (muraturi, legume murate, masline, varza murata) si condimentele ca mustarul, hreanul, ketchupul si sosul Worcestershire.
10.Alege legume si fructe in loc de mancaruri sarate.