Ei bine, intr-o astfel de situatie, trebuie sa iti pastrezi calmul, decenta si profesionalismul si sa iti planifici in mod inteligent bugetul si cheltuielile pentru perioada imediat urmatoare. Iar pentru a veni in ajutorul tau am alcatuit o lista cu cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie sa le faci in cazul unei concedieri.
1. Pastreaza o atitudine profesionista
Intreaba-ti calm si cu respect superiorul care sunt motivele ce au determinat cercetarea disciplinara si incheierea contractului, astfel vei afla daca te faci sau nu vinovat de cele intamplate. Incheie discutia pe un ton prietenos si ia-ti la revedere printr-o strangere de maini. Indiferent de frustrarile resimtite pe moment nu ai de gand sa porti ranchiura toata viata asa ca acorda atentie imaginii personale si mascheaza-ti sentimentele actuale.
2. Negociaza cel mai favorabil acord posibil
Multe persoane fac greseala de a semna totul repede, uitand ca mai pot inca negocia lucruri in favoarea lor. Chiar daca ai fost deja concediat ai dreptul de a cere bani compensatorii, o perioada mai lunga de preaviz sau alte beneficii ce te-ar putea ajuta in perioada imediat urmatore.
3. Cere timp suplimentar
Daca consideri a fi necesar, cere un timp de una-doua zile inainte de a semna documentele de incheiere a activitatii pentru a consulta un profesionist. Tine minte ca nu ii va pasa nimanui de drepturile tale mai mult decat tie.
4. Cere o recomandare
Poti obtine de la superiorul tau o recomandare buna ce iti va fi de folos in gasirea urmatorului loc de munca, atat timp cat o ceri inainte de a semna documentele de plecare.
5. Plange-te dar nu on-line
Gaseste sprijin in randul celor apropiati pentru a te plange si a-ti exprima oful, ei te vor asculta, sfatui si vor incerca sa iti ridice moralul. In schimb, daca optezi pentru o postare in social media ce exprima tristete, frustari si cuvinte rautacioase la adresa fostului angajat ai putea sa te trezesti cu un val de critici si chiar consecinte pe viitor. Poti fi sigur ca nici-un viitor angajator nu se va bucura sa descopere cum iti critici fostul manager.
6. Trimite o scrisoare de multumire
Dupa ce ai obtinut tot ceea ce ti-ai dorit in urma negocierilor arata-ti recunostinta printr-o scrisoare sau un mail de multumire catre managerul tau. In acest mod vei demonstra ca nu ai plecat plin de frustrari, ca nu vei imprastia zvonuri urate despre companie, iar tu vei scapa de eventualele resentimente.
7. Analizeaza-ti situatia in mod obiectiv
Nu fi partinitor si nu da vina pe toti ceilalti, pana la urma tu ai fost concediat si a existat si un motiv pentru asta. Cel mai intelept ar fi sa-ti demonstrezi ca te-ai maturizat lucrand si documentandu-te pentru a-ti corecta cat mai repede defectul astfel incat sa nu ai de suferit si pe viitor din acelasi motiv.
8. Afla ce iti doresti de la urmatorul loc de munca
Tu esti singurul care poate determina ceea ce vrei sa faci cu viata ta si ar trebui sa te intrebi daca nu cumva ai fost concediat pentru ca nu ti-a placut cu adevarat locul de munca. Incepe sa te gandesti la ceea ce iti place cu adevarat, ce responsabilitati iti poti asuma, ce sti sa faci si daca ai nevoie de diplome sau acreditari suplimentare pentru jobul dorit.
9. Actualizeaza-ti CV-ul
Petrece o zi intreaga in fata laptopului, lucrand la CV-ul tau, adaugand realizarile obtinute la fostul loc de munca si aplicand la cat mai multe joburi impreuna cu o scrisoare de intentie.
10. Participa la evenimente de netorking
Acum ai timpul necesar de a participa la evenimente, intalnii profesionisti din domeniul tau de interes si lega relatii ce se pot dovedii extrem de utile si profitabile pe viitor.
Sursa foto: communitytable.parade.com