Suntem in permanenta in cautarea greutatii ideale. Pentru a o atinge, ne luam uneori angajamente greu de dus pana la capat, fie ca este vorba despre diete de slabit sau cure de ingrasare.
Acestea sunt in general dificile pentru ca, prin ele, organismul este obligat sa reactioneze in fata unor schimbari radicale.
Suntem dispusi sa ne riscam sanatatea pentru a obtine greutatea ideala. Din momentul in care acest obiectiv a fost indeplinit, urmeaza insa cea mai complicata si lunga parte, cea de mentinere a greutatii.
De cate ori ti s-a intamplat sa te chinuinuiesti sa slabesti si sa pui la loc mai multe kilograme decat aveai initial, intr-un timp record?
Fluctuatiile de greutate nu sunt sanatoase pentru organism, pentru ca il slabesc peste masura si in acelasi timp, creeaza dezechilibre majore asupra metabolismului.
Cum putem totusi sa echillibram balanta in asa fel incat kilogramele pierdute sa nu se mai intoarca, fara a face eforturi foarte mari?
Iata cateva sfaturi:
Alege moderatia
Daca ai reusit prin intermediul unor diete sa ajungi la greutatea dorita, tot ceea ce trebuie sa faci este sa o mentii.
Acest lucru este chiar mai greu decat sa slabesti, pentru ca oamenilor le este mai la indemana sa se obisnuiasca cu lucrurile extreme decat cu moderatia, mai ales cand vine vorba de mancare.
Este uneori mai usor sa renunti la clatite decat sa mananci doar una singura. Totusi, este total nerealist sa scoti din alimentatie acele produse pe care iti face placere sa le consumi, oricat de multe calorii ar avea.
Gusta din orice iti face placere, insa rezuma-te la atat. Incearca, de asemenea, sa consumi alimentele dulci in prima parte a zilei, pentru ca energia pe care ti-o ofera sa fie consumata pana seara.
Fii realist in privinta greutatii ideale
Greutatea ideala nu este un etalon pe care toata lumea trebuie sa il respecte. Aceasta trebuie sa fie masurata in functie de fisa ta medicala, de afectiunile pe care le ai si de performantele organismului tau.
Greutatea ideala este aceea pe care reusesti cu usurinta sa o mentii, dupa abordarea unui stil de viata sanatos. Orice presupune un efort prea mare, oricat de mult ti-ar placea sa fii mai slab, este inutil.
Nu incerca sa fortezi oprirea la un numar de kilograme sub acel prag personal. Vei fi nefericit si in acelasi timp, mereu stresat de pericolul de a te ingrasa.
Accepta-ti conditia si gandeste-te ca un numar de kilograme optim este important in primul rand pentru sanatate si abia apoi pentru beneficiile sale estetice.
Evita mancatul pe fond de stres
Mancatul pe fond emotional este atat de comun, incat cu greu reusim sa facem diferenta intre nevoia organismului de a fi alimentat si nevoia psihica de a manca, fie ca reprezinta un pretext pentru a lua o pauza intr-o zi grea, sau ca este o modalitate de a combate plictiseala, ori depresia pe fondul unei despartiri.
Numarul meselor si cantitatea de mancare consumata reprezinta indicatori care pot evidentia anumite probleme in plan emotional si psihic.
Renunta la orice activitate atunci cand mananci si mai ales evita sa te hranesti stand in fata calculatorului. Mesteca bine de cat mai multe ori si concentreaza-te doar la ceea ce faci.
Acest lucru iti va induce senzatia de satietate , astfel ca vei putea evita mesele copioase pe fond de stres. De asemenea, daca simti nevoia sa ai mici gustari in timp ce lucrezi, incearca sa inlocuiesti dulciurile cu legume si fructe proaspete.
Mentine un stil de viata sanatos
Atunci cand pui sanatatea pe primul plan, este mai usor sa faci fata tentatiilor.
Incearca sa tii cont si sa aplici in fiecare zi cate putin din lucrurile care alcatuiesc un stil de viata sanatos: elimina dulciurile din alimentatie, prajelile si alte obiceiuri nesanatoase, fa putina miscare in fiecare zi, mediteaza si hraneste-ti creierul.
Ai incredere in corpul tau si invata sa il asculti.