Dependenta sau importanta echilibrului intr-o relatie

de la 17 Apr. 2016 Exclusiv
Dependenta sau importanta echilibrului intr-o relatie Mutualitatea reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale unei relatii de succes.
Tags: echilibruhobby-uriincredererelatie

Completarea reciproca intr-o relatie devine un aspect important atunci cand scopul energiei investite este de a mentine echilibrul, nu de a inclina balanta intr-o directie sau alta, devenind cu timpul ori dependenti, ori prea distanti fata de partener. Desi in teorie lucrurile par destul de simple, in practica se intampla adesea ca relatiile pe care le avem sa prezinte pe parcurs (uneori, chiar inca de la inceput) un dezechilibru care ne afecteaza atat la nivel de cuplu, dar mai ales la nivel individual.

Se spune deseori ca trebuie sa astepti momentul potrivit pentru a da curs unei relatii. Ce inseamna acest lucru? Se presupune ca momentul potrivit pentru o noua relatie este acela in care nu mai exista regrete sau remuscari referitoare la relatiile din trecut sau la relatia precedenta si suntem suficient de independenti incat sa consideram o noua implicare drept acel lucru care incununeaza o stare fizica si emotionala foarte buna.

Totusi, atunci cand cineva iti spune ca partenerul a aparut la momentul potrivit, de cele mai multe ori acest lucru se traduce prin "atunci cand aveam cea mai mare nevoie". Cum gestionam nevoile intr-o relatie si cum reusim sa pastram in acelasi timp intensitatea sentimentelor pentru o perioada cat mai lunga de timp, fara a deveni dependenti de persoana de langa noi?

Un aspect important al dependentei in cuplu il reprezinta faptul ca implicarea intensiva si atentia exclusiva acordata partenerului nu sunt resimtite ca aspecte negative in fazele de inceput. Din contra, petrecerea timpului impreuna, adoptarea aceluiasi stil de viata pana la adoptarea aceluiasi stil vestimentar sunt percepute ca obiceiuri ale relatiilor perfecte. Cu toate acestea, a petrece cea mai mare parte a timpului in cuplu inseamna a renunta la petrecerea timpului cu familia sau prietenii vechi. Inseamna, de asemenea, renuntarea la pasiunile care nu sunt comune ambilor parteneri si, nu in ultimul rand, renuntarea la momentele in care ne dorim sa fim singuri.

Sub frumoasa masca a descoperirii celuilalt si ca impact al trecerii timpului, dependenta in relatie este constientizata de cele mai multe ori tarziu, cand devine tot mai greu sa incercam sa iesim din zona de confort pe care deja ne-o ofera relatia. Dependenta antreneaza cu sine frica de a pierde persoana iubita, iar frica altereaza in majoritatea cazurilor sentimentele care i-au adus pe cei doi impreuna. Dependenta si frica conduc in timp catre nevoia tot mai mare de control, care, paradoxal, nu face decat sa afecteze in primul rand propria persoana, iar apoi sa indeparteze partenerul si sa afecteze relatia pe termen lung. Cum putem totusi evita dependenta si ce putem face pentru a creste o data cu relatia?

Nu renunta la prieteni si familie

Incearca sa iti faci mai mult timp pentru prieteni si familie. Prietenii vechi sunt cei care iti vor aminti ca esti apreciat si de altcineva in afara de iubit sau iubita. Alaturi de ei vei redescoperi setul de valori comune care v-au adus impreuna si de care poate ai uitat intre timp. De asemenea, in preajma lor vei avea ocazia sa te bucuri de vechile pasiuni si te vei concentra mai mult asupra propriei persoane.

Aminteste-ti ca prietenii si familia sunt cei care iti vor fi mereu alaturi neconditionat, insa departarea de ei ii va pune in dificultate si nu vor sti cum sau daca sa reactioneze daca tu nu ii implici in viata ta. In acelasi timp, incearca pe cat posibil sa cunosti oameni noi si sa iti faci noi prieteni. Acest lucru te va ajuta sa iti recladesti increderea in tine si sa acorzi o mai mare atentie interactiunii cu o alta persoana. Invata sa socializezi si iesi din zona de confort! Recastigarea sentimentului de independenta se simte foarte placut.

Fa-ti mereu timp pentru pasiunile tale

Indiferent ca este vorba de un sport, de citit sau de un alt gen de activitate, incearca sa iti stabilesti anumite zile pe care sa le dedici pasiunilor tale. Este cu atat mai bine daca acest lucru presupune sa te vezi cu grupul de prieteni, pentru ca in felul acesta reusesti sa socializezi si poate sa impartasiti pareri la sfarsit de saptamana, lucru pe care de obicei il faceai doar cu partenerul tau. Astfel, vei putea aborda in mod independent subiecte pe care poate eviti sa le discuti cu persoana iubita, iar faptul ca ceri parerea si altcuiva in legatura cu anumite aspecte reprezinta un pas inainte in obtinerea independentei de care te bucurai la inceputul relatiei.

Un alt lucru extrem de important pe care trebuie sa il iei in considerare este ca, urmandu-ti pasiunea, sa iti stabilesti niste obiective si sa incerci sa le indeplinesti, nu doar sa te bucuri ca iti faci timp si pentru altceva. Vei intelege in acelasi timp diferenta dintre a fi gata sa faci un lucru si a fi pregatit. A fi gata presupune a lua decizia emotionala ca vrei sa faci un lucru indiferent cat de pregatit esti sau nu. In felul acesta, vei obtine satisfactia lucrului facut de tine insuti, in urma unui proces care implica munca si perseverenta. Nu vei avea nevoie de parerea partenerului in luarea deciziilor, nici de ajutorul acestuia pentru a duce un lucru la bun sfarsit. Din contra, in orice relatie sanatoasa, partenerul apreciaza atunci cand cel de langa el este o persoana activa, implicata in activitati variate, cu atat mai mult cand are succes in ceea ce isi propune. Aminteste-ti ca toate aceste lucruri care te faceau special la inceputul relatiei l-au determinat pe partenerul tau sa se indragosteasca de tine!

Petrece timp singur

Iti vei da seama cu trecerea timpului ca, oricat de mult ti-ai iubi partenerul si oricat de bine te-ai simti in prezenta lui sau a altor persoane, vor exista momente in care iti vei dori sa fii singur. Lucrul acesta nu se intampla doar pentru ca esti intr-o relatie, insa de obicei nevoia este mai mare in aceasta conjunctura pentru simplul fapt ca petreci majoritatea timpului in prezenta altcuiva. Este o nevoie fireasca si este sanatos sa iti acorzi periodic ragazul de a sta singur. Este un obicei esential daca iti doresti sa iti recapeti increderea in tine.

Nu incerca lucruri prea complicate, fii tu insuti si gandeste-te cu seriozitate si sinceritate la propria persoana pentru cateva momente. Timpul pe care il petreci singur poate fi folosit si pentru a te gandi la relatia pe care o ai si la perspectivele pe care aceasta ti le poate oferi, doar ca de data aceasta vei invata sa apreciezi lucrurile din perspectiva ta, nu a voastra. Permite-ti chiar sa te plictisesti si gandeste-te ca exista oameni care au dezvoltat o fobie de a fi singuri, de frica propriilor ganduri, nu cu partenerul sau prietenii. Nu vrei sa ajungi intr-o astfel de situatie!

Reconsidera relatia cu partenerul

Un obicei care se invata cu greu, insa merita, este acela de a nu ii mai spune orice amanunt de peste zi partenerului. Este un lucru important din trei motive: putin mister nu a facut niciodata rau, din contra, doar bine, cel putin cand vorbim despre relatii. Pe de alta parte, nu este in beneficiul niciunuia sa il incarci cu lucruri marunte pe care oricum le asculta sau nu, iar tu vei reusi sa depasesti cu timpul nevoia de a primi confirmarea lui atunci cand trebuie sa iei o decizie. Nu este un lucru usor de facut. Este un obicei care se dezvolta in timp si necesita perseverenta pentru a scapa de el. Nu sta insa pe ganduri, pentru ca merita!

La fel de important este sa inveti sa zici "nu" atunci cand situatia o cere. Daca nu iti face placere sa iti insotesti partenerul la sala sau la film, nu te duce. Lipsa ta de interes il va indispune, iar tu vei pierde din timpul pe care il puteai petrece singur sau cu prietenii, ori facand ce iti place. De asemenea, nu trebuie sa faci un obicei din a cere voie atunci cand iti doresti sa faci ceva pe cont propriu. Pe masura ce persisti in a face acest lucru, increderea de sine scade foarte mult, iar efectele se vor vedea inclusiv in comunicarea dintre voi. Esti adult si esti responsabil pentru ceea ce faci. O relatie sanatoasa nu presupune sa faceti totul impreuna, ci sa va acordati libertatea de a va manifesta conform propriilor dorinte si necesitati. In acelasi timp, o atitudine relaxata in aceasta privinta reprezinta si o dovada de incredere si respect fata de celalalt. 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.95 din 5 - 11 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016