Abuzul verbal dauneaza sanatatii emotionale a victimei, o face sa se simta lipsita de putere si incredere, aceasta uitand de multe ori ca se poate proteja si ca are dreptul sa faca acest lucru.
Daca ai fost sau esti victima unui abuz verbal indeparteaza-te in primul rand de sursa acestor abuzuri, apoi apeleaza la fudatii locale care te pot ajuta si sfatui in aceasta privinta. De asemenea, dezvolta-ti dorinta de a schimba situatia si afla ce ai de facut pentru a te protejeza impotriva abuzurilor verbale.
Asculta-ti vocea interioara si respecta-ti sentimentele
Abuzatorii incearca iti induca sentimente de vinovatie si rusine pana cand tu te vei simti neajutorata, iar ei te pot manipula preluand controlul situatiei. Si cu toate ca ripostezi puternic la inceput, cu timpul, cazi victima abuzurilor si nu iti mai gasesti puterea de a te apara, chiar daca vocea interioara iti spune ca nu ai facut nimic rau si ca nu meriti sa fi tratata cu rautate si superioritate.
Insa, pentru a face abuzurilor verbale repetate, trebuie sa iti asculti instinctele si vocea interioara si sa le folosesti ca factori motivatori atunci cand esti acuzata pe nedrept, dominata sau manipulata.
Ramai calma
Involuntar, prima reactie a omului supus la abuz emotional si verbal este de a riposta si raspunde cu agresivitate, fapt ce nu face decat sa incinga mai mult spiritele si sa alimenteze abuzul. Ripostand nervoasa, cu argumente la intamplare sau aducand in discutie probleme vechi nu faci decat sa ii arati agresorului ca emotiile tale sunt afectate si ca esti vulnerabila, ceea ce il determina sa te provoace mai mult stiind ca actiunile lui au succes.
Modul corect de a actiona in astfel de situatii este de a-ti pastra calmul si controlul de sine, lasand agresorul fara partener de cearta si abuz.
Nu te conforma reprosurilor agresorului
Abuzatorii doresc sa cedezi si sa le dai dreptate, sa recunosti ca ai gresit si atunci cand nu ai facut-o. Si chiar daca, pe moment, ar putea parea o idee buna sa cedezi doar pentru a aplana conflictul, pe termen lung, nu faci decat sa prelungesti calvarul si sa consolidezi actiunile agresorului, oferindu-i putere asupra ta.
Modul corect de a actiona in astfel de situatii este de a evita cand de mult discutia pe momet, ulterior indeparteaza-te cat mai mult de agresor si evita intalnirile, chiar si accidentale cu acesta.
Arata-ti dezinteresul
Daca agresorul incearca sa iti induca sentimente de vinovatie continua sa actionezi conform regulilor tale, fara ai comunica acest lucru si fara a riposta verbal. De asemenea, in incercarea de a te manipula, agresorul poate apela la santaj emotional si responsabilizare, aducandu-ti aminte tot ceea ce a facut pentru tine si cat de mult ti-a fost alaturi, moment in care il poti dezarma cu replici de genul “hmmm...”, “da...”, rostite pe un ton plictisit.
Indeparteaza-te
Atunci cand este posibil, cea mai buna modalitate de a reactiona cand cineva te agreseaza emotional sau verbal este de a te indeparta fizic de persoana in cauza.
Cere sprijinul si ajutorul celor apropiati
Vorbeste cu membrii familiei si prietenii apropiati despre situatia in care te afli, felul in care te simti, actiunile agresorului, incercarile tale de a remedia situatia si cere sfaturi si ajutor daca ai nevoie.
Apeleaza impreuna cu agresorul la consiliere
Doar daca agresorul iti este sot, logotnic sau ruda apropiata si il vezi in momentele de calm ca intr-adevar isi doreste sa pastrati relatia si sa gasiti modalitati eficiente de a comunica, apelati impreuna la sedinte de consiliere.
Sursa foto: phillyvoice.com