Hranirea in primul an de viata
In primele luni de viata bebelusii vor fi hraniti exclusiv cu lapte, fie pe cale naturala prin alaptare, fie alegand formululele de lapte praf destinare etapei de crestere si specificului acestora. Cei hraniti pe cale naturala, pot incepe diversificarea alimentara chiar si la varsta de sase luni, laptele matern avand proprietatea de a le oferi toti nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii in primele luni de viata, insa pentru micutii hraniti cu formule de lapte praf, se poate demara diversificarea inca de la varsta de patru luni, atata timp cat constitutia anatomica o permite.
Diversificarea alimentara
Rolul diversificarii alimentare este acela de a asigura prin intermediul nutrientilor toate elementele pe care trebuie sa le contina hrana copii in functie de evolutia acestora si de nevoile organismului. Dezvoltarea fizica si psihica a micutilor, depinde in cea mai mare masura de hrana care le este administrata, astfel ca introducerea de noi alimente este absolut necesara si trebuie sa se desfasoare in cele mai bune conditii.
Reguli de baza in diversificarea alimentara
Pentru protejarea sistemului digestiv delicat, asa cum este cel al bebelusilor, se impun cateva reguli esentiale. Introducerea oricarui nou aliment, se va face doar pe baza schemei oferite de catre medicul pediatru sau nutritionist, in cazul micutilor cu probleme de alimentatie. Nu se vor introduce mai multe elemente noi intr-o zi, pentru a se putea depista eventualele reactii de intoleranta sau alergie la noul aliment introdus.
In cazul aparitiei iritatiilor pe piele sau a varsaturilor si scaunelor moi, va fi contactat medicul pediatru si se va opri administrarea ultimului aliment nou introdus. Masa solida nu se va administra la intamplare, ci se va stabili un orar de masa, astfel ca prima masa solida va fi administrata in fiecare zi, la aceeasi ora.
Copilul nu va primi niciun aliment nou daca este racit, i s-a administrat un vaccin in ziua respectiva sau daca manifesta oricare alt context medical nefavorabil. Se vor respecta cantitatile indicate si nu se va insista in cazul in care refuza un aliment. Hrana solida se va administra in scaunelul de masa special, nu in carucior, in pat sau pe fotoliu. Vesela folosita va fi strict destinata doar micutului, necesitand o sterilizare frecventa si depozitarea corecta.
Micutul nu va primi decat hrana compusa din ingrediente proaspete si depozitate corespunzator. Pentru primul an de viata se recomanda hrana proaspata, astfel ca este indicat sa se gateasca zilnic, exceptie facand cazurile in care se adopta hrana cumparata, delicioasele borcanele cu piureuri pe care le puteti achizitiona accesand farmacie online.