Sfaturile din batrani s-au dovedit a fi mult mai sanatoase decat metodele folosite in societatea moderna, motiv pentru care ai tendinta de a te intoarce la simplitate. Acest lucru este incurajat de catre specialisti, cu atat mai mult cu cat organismul uman dezvolta intolerante din ce in ce mai severe la diferite substante si tehnologii.
Spre exemplu, utilizarea detergentilor puternici, a balsamului de rufe si a substantelor de conservare ne pot face deseori viata mai grea. Scopul primar al acestor produse este acela de a imbunatati calitatea vietii tale, insa pot avea si efecte adverse deranjante.
Acest articol este menit sa iti ofere cateva idei pe care le poti pune in practica in viata de zi cu zi si care te pot ajuta sa iti faci viata mai usoara, mai confortabila si mai sanatoasa.
Pericolul din hainele proaspat spalate
Daca ti s-a intamplat deseori sa folosesti programul de spalare rapida al masinii tale de spalat, informatiile care urmeaza iti vor da de gandit. Motivele pentru care alegi sa apelezi la programul cu apa rece sunt simple. Fie faci asta pentru a proteja tesaturile, din lipsa de timp sau din dorinta de a economisi energie.
Cu toate acestea, hainele spalate la 30 de grade distrug prea putine dintre bacteriile de care te feresti cu atata inversunare.
In cadrul Forumului Stiintific despre Igiena Casei, oamenii de stiinta au informat ca apa la o temperatura de 40 de grade distruge de 500 de ori mai multe bacterii decat apa la 30 de grade. Acestia mai afirmau in 2013 ca microorganismele daunatoare raman in mare parte pe haine atunci cand rufele sunt spalate la 30 de grade. In acest caz, calitatea detergentului pe care il folosesti joaca un rol aproape nesemnificativ.
Totusi, chiar si atunci cand speli rufele la temperaturi mai ridicate, de 40, 60 sau 90 de grade, exista un risc ridicat ca acestea sa dauneze sanatatii familiei tale. Detergenul de rufe a fost declarat unul dintre cei mai puternici iritanti ai pielii, alaturi de sapun, parfum, creme de fata sau nichel.
Dermatologii avertizeaza cu privire la uzul detergentilor de rufe care pot provoca iritatii severe ale pielii atat la copii, cat si la adulti.
Tu cati bani arunci… in frigider?
Conform statisticilor realizate in anul 2014, in Europa se arunca 90 de milioane de tone de mancare, dintre care romanii sunt responsabili pentru 5 milioane dintre acestea. Legumele si fructele se strica primele, motiv pentru care se intampla deseori ca acestea sa fie aruncate dupa 2-3 zile de la cumparare.
Daca ti s-a intamplat de cateva ori sa cumperi fructe si legume proaspete pe care nu ai apucat sa le consumi, cu siguranta ca te-ai gandit la metode de a le pastra intr-un mod mai eficient.
Spre exemplu, un sfat batranesc ne invata ca anghinarea poate fi pastrata proaspata mai mult timp daca este asezata intr-un vas cu apa si zahar care vor fi schimbate zilnic. De asemenea, bananele foarte coapte mai pot rezista o vreme daca sunt pastrate la congelator, iar cartofii pot fi depozitati intr-o galeata cu apa fierbinte, astfel rezistenta lor crescand cu pana la doi ani.
Solutii pentru casa ta care te ajuta sa economisesti
Nu esti primul care se gandeste la solutii de a economisi bani sau efort atunci cand vine vorba despre spalarea eficienta a rufelor sau pastrarea alimentelor proaspete mai mult timp. Strabunicii nostri au fost foarte vigilenti in acest sens, insa nici tehnologia moderna nu este mai prejos.
Pentru eliminarea riscurilor pe care ni le asumam atunci cand folosim detergenti exista o solutie foarte simpla si accesibila: bila ecologica pentru spalarea fara detergent. Chiar daca suna prea frumos ca sa fie adevarat, acest recipient sferic este util si eficient. Contine granule ceramice ionizate care intra in profunzime in tesaturi si reusesc sa elimine murdaria de-a lungul unui ciclu de spalare.
Adunarea rezidurilor de calcar in masina de spalat este un alt pericol la care te supui de-a lungul timpului, insa si pentru acest inconvenient exista o solutie: bila din polietilena reciclabila. Aceasta imbunatateste calitatea apei datorita magnetului pe care il contine si poate fi folosita si la dedurizarea apei.
In ceea ce priveste balsamul de rufe, poti renunta complet la acesta, inlocuindu-l cu bile din PVC flexibil, care fac rufele moi si pufoase, fara a le incarca cu substante toxice.
Iar daca vrei sa pastrezi fructele si legumele proaspete cateva zile in plus, poti folosi bilele cu potasiu, cunoscute si sub denumirea de FridgeBalls. Acestea absorb gazele emanate in mod natural de alimente si prelungesc durata de viata a acestora de 3 ori.
Poti afla mai multe informatii despre aceste produse aici.