Cuscus versus orez
Cuscusul si orezul pot parea similare, dar, cu siguranta, nu sunt identice in ce priveste valorile nutritionale si beneficiile pentru sanatate.
Cuscus
Cuscusul este produs, in principal, din gris, fiind o mancare traditionala in tarile arabe din nordul Africii, care a patruns si in bucatariile europene.
In ce priveste valorile nutritionale, cuscusul este destul de ridicat in proteine, oferind mai mult de 10% din necesarul zilnic la o singura cana de cuscus.
De asemenea, cuscusul ofera fibre dietetice, la care se adauga cantitati mai mici de magneziu, vitamina B6, fier si calciu.
O cana de cuscus contine, de asemenea, fitonutrienti si antioxidanti, care pot imbunatati sanatatea generala si pot reduce inflamatia cronica.
Cuscusul este adesea folosit ca baza pentru carne, sosuri, legume sau fructe.
Orez
Orezul provine din Asia rasariteana si reprezinta o planta din familia gramineelor, cu tulpina dreapta, cu frunze liniare alungite si cu spice mici, cultivate in terenuri umede.
Cand vine vorba de valorile nutritionale, orezul furnizeaza mai mult de patru grame de proteine la o cana, precum si o cantitate mai mica de fibre dietetice - doar aproximativ 2% din necesarul zilnic.
O ceasca de orez are, de asemenea, peste 200 de calorii si o compozitie similara a nutrientilor, inclusiv calciu, fier, magneziu si vitamina B6, desi toti acesti nutrienti sunt in concentratii mai mici decat cele gasite in cuscus.
Orezul este unul dintre cele mai consumate si populare alimente din lume, dar, in comparatie cu cuscusul, acesta nu este atat de nutritiv si nici nu are atatea beneficii pentru sanatate.
>> Daca ti-a placut articolul, iti recomandam - Iaurt grecesc versus iaurt normal: Care este mai sanatos?
Sursa foto: pexels.com